Volledig scherm
Heel soms kan het even; schaatsen in de uiterwaarden © Herman Stöver

Omhels onze binnenstad, dé ontmoetingsplek

blogHet is natuurlijk een zegen voor Wageningen dat het onzalige Uiterwaardenplan ooit op de valreep werd verboden. Waar nu de natuur lonkt en heel soms even geschaatst kan worden had anders een flatwijk de skyline van de stad ontsierd.

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Eric Wijnacker © Rafael Drent
Quote

Ik koester de herinne­ring aan de auto's die een halve eeuw geleden door de Hoogstraat tuften, maar het is goed dat ze daar weg zijn.

Eric Wijnacker

Al heeft het ook pijn opgeleverd. Een kind van de rekening is de binnenstad. Want die ligt helemaal aan de zuidrand van de stad. Was dat vreselijke Uiterwaardenplan er gekomen, dan had het centrum gunstig midden in de stad gelegen. Nu moeten mensen er naar toe komen. Blijven ze dat doen?

Mijn Cuneraschool zat aan de Heerenstraat dus voor mij is de gang naar de stad er al op jonge leeftijd diep ingesleten. Veel klasgenoten waren kinderen van winkeliers als Dierkes, Hoefsloot, Huis in 't Veld, Derks en Haast. Er reden gewoon nog auto's door de Hoogstraat maar toch voelde de stad als een tweede huiskamer. Dat gevoel, de ultieme ontmoetingsplek voor Wageningers, is een halve eeuw later nog net zo sterk. Wat is het, meestal, fijn om elkaar op straat tegen te komen.

In een tijd waarin internetwinkels machtiger worden en Whatsappjes de gesprekjes op straat vervangen is de Hoogstraat nog een plek waar je mensen tegen het lijf kan lopen. Dus juich ik de spectaculaire plannen van Tutku Yuksel en Marianna van den Broek om de binnenstad de 21e eeuw in te trekken als City of Liberation of City of Life Science toe.

Ik koester de herinnering aan de auto's die een halve eeuw geleden door de Hoogstraat tuften, maar het is goed dat ze daar weg zijn. Laten we de stad omhelzen maar de ruimte geven om te veranderen. Zodat we elkaar daar ook straks met de rollator, zoals ooit op onze kinderfietsjes, kunnen blijven ontmoeten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei