Volledig scherm
© Herman Stöver

Ontlezing? In Wageningen bladeren ze nog héél graag in Pippi of Tolkien

WAGENINGEN - Dat Nederlanders steeds minder lezen, is niet te merken bij de Wageningse Boekenmarkt, die zaterdag voor de veertiende keer werd georganiseerd door boekhandel KniphorstStichting Ondernemersfonds Wageningen en de bibliotheek

Voorzien van linnen tasjes, rugzakken of boodschappentrolleys struinen boekenliefhebbers van jong tot oud langs de ruim 140 kramen in het centrum van de stad. 

Atlas

Quote

Ik wil mijn dubbele Orwells weggeven, maar niemand van mijn vrienden leest

Jurriën Koster

Een van de boekenliefhebbers is Marjon Daane, die bij een kraam de 'Atlas van de Nederlandse Taal' afrekent. ,,Ik ben heel blij met mijn aanwinst. Het gaat onder andere over de herkomst van Nederlandse woorden." Van ontlezing is bij de Wageningse in ieder geval geen sprake.  ,,Ik lees eerder meer dan minder. Een boek is een wereld op zich. Zonder lezen zou ik niet kunnen."

Ook veel ouders snuffelen samen met hun kinderen tussen de boeken. Arwen (5) bladert door een boekje met de titel Poes Pinkie. ,,Ben je uitgekeken?" vraagt haar moeder Susanne Driessen. Ze rekent een boek van Pippi Langkous af. Bij Driessen thuis staan 'een paar flinke boekenkasten vol'. ,,De verzameling kinderboeken begint steeds groter te worden. Een boek als Pippi Langkous is leuk om vaker te lezen."

Juriën Koster (28) loopt rond op de boekenmarkt met een boodschappentrolley. Die heeft hij wel nodig, want hij heeft al minstens achttien boeken aangeschaft, vertelt hij. Daar zitten een paar Russische klassiekers bij en de hele serie van 'Het Bureau' van J.J. Voskuil. Of hij thuis nog plek heeft voor zijn nieuwe aanwinsten? ,,Er moet wel een nieuwe kast komen", geeft hij toe.In zijn omgeving is de Wageninger een van de weinigen die van lezen houdt. ,,Ik heb een serie boeken dubbel van George Orwell. Die wil ik weggeven aan een van mijn vrienden, maar niemand van hen leest."

Merkt boekverkoper Henk Brassien, gespecialiseerd in boeken van de schrijver Tolkien, er iets van dat Nederlanders steeds minder lezen? ,,In de jaren dat er verfilmingen uitkomen van Tolkiens werk, schiet het aantal drukken omhoog." Vorig jaar miste een vrouw nog één deel van 'In de Ban van de Ring.' ,,Ze zou het vorig jaar op de boekenmarkt in Wageningen ophalen, maar ze kon toch niet komen. Ik had het boek nog steeds voor haar bewaard en een half uur geleden heeft ze het opgehaald. Dat zijn voor mij de krenten in de pap."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei