Impressie van de publieksattractie die onderdeel wordt van het World Food Center in Ede.
Volledig scherm
Impressie van de publieksattractie die onderdeel wordt van het World Food Center in Ede. © World Food Center Development B.V.

Ook woningen op campus World Food Center

EDE - De campus rond het World Food Center moet niet alleen een plek worden om te werken. Volgens de laatste plannen van de gemeente Ede komen er ook 300 tot 600 woningen, restaurants, een congrescentrum en een hotel.

In eerdere plannen was er geen sprake van woningbouw op de campus rond het World Food experience center dat jaarlijks 300.000 bezoekers naar het kazerneterrein moet lokken. Dat er nu wel voor woningbouw gekozen wordt, heeft volgens wethouder Johan Weijland niet te maken met een lagere ambitie om bedrijven naar Ede te halen. ,,Wat we willen is een levendige campus, ook na zes uur. We zien elders, bijvoorbeeld in Eindhoven, dat er op zo'n campus in de avond-uren niets meer gebeurt. Dit moet juist een levendige plek worden. Daarnaast is er nog 120.000 vierkante meter over voor bedrijven.''

'Ontspannen stedelijk wonen'

Het gemeentebestuur presenteert vandaag het ontwikkelkader WFC aan de Edese gemeenteraad. Hierin staan de kaders voor de ontwikkelingen op het terrein. De volgende stap is een bestemmingsplan voor de ambitieuze campus. Wat wethouder Johan Weijland en zijn team betreft staat daar onder meer in dat de woonhuizen worden aangeduid als 'ontspannen stedelijk wonen.'  Ede wil hier losse huizen en appartementen bouwen die passen bij de campus. De gemeente denkt aan woonvormen die in het teken staan van voedsel of gezondheid. Ook moet er een klein voedselbos op de campus komen te staan.  Voedselbedrijven met een kantoor op de campus krijgen in de visie van de gemeente hun eigen publieksruimtes. 

Geen auto's

Auto's moeten uit het zicht op het terrein. Die moeten geparkeerd worden in garages die nu nog bovengronds getekend zijn. ,,Maar mogelijk moeten we die benedengronds realiseren.'' Weijland hoopt daar niet op. ,,Wellicht is over vijftien jaar de maatschappij enorm veel verder met deelauto's en zelfrijdende voertuigen, zodat al die parkeerplaatsen niet meer nodig zijn. Deze ontwikkeling moet dan ook dynamisch zijn.''

Tekentafel

De plannen bestaan momenteel nog alleen op de tekentafel. Maar er is veel interesse voor de campus, stelt Weijland. Zo zijn er foodbedrijven die nu al in de karakteristieke Mauritskazerne willen trekken. Dit pand zou in de oorspronkelijke plannen ook voor een deel gebruikt kunnen worden voor het Experience Center.  ,,We onderzoeken nu of het Experience center ook alleen in een geheel nieuw gebouw gevestigd kan worden'', zegt Weijland. De provincie Gelderland heeft inmiddels voor al deze plannen vijftien miljoen euro toegezegd. Weijland hoopt nu op het Rijk. ,,En daarna is het aan de bedrijven om zich te committeren.'' Voor de Experience hebben bedrijven tot nu toe wel steun maar geen geld toegezegd. 

De wethouder is blij dat er nu een nieuwe stap is gezet. ,,We kunnen nu met zekerheid zeggen: dit is de richting die we opgaan. En die zekerheid hebben de bedrijven die mee willen doen nodig.'' 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei