Volledig scherm

Opa leest voor: ‘Dat blijven ze zich altijd herinneren’

Dit jaar staat de Kinderboekenweek in het thema van opa’s en oma’s. Daarom hebben wij vijf beroemde grootouders gevraagd wat hun favoriete voorleesboek is. Vandaag Cees van der Knaap, burgemeester van Ede

Leest voor: Alleen op de wereld van Hector Malot

Opa van: Steijn (14), Vynn (10) en Elise (6).

De kleinkinderen van de Edese burgemeester Cees van der Knaap blijven om de twee maanden logeren.

Heerlijk
„Steijn en Vynn zijn de voorleesleeftijd alweer een beetje voorbij. Steijn gaat al zijn eigen weg, maar vroeger zaten we bij logeerpartijtjes elke avond aan zijn bed. Vynn is echt een bolleboos. Hij verslindt het ene boek na het andere. Met hem doe ik dus geen verhaaltjes meer, maar bespreek ik wel altijd problemen in de wereld. Zoals die van Feyenoord. Elise vindt het nog heerlijk om tegen opa aan te kruipen en voorgelezen te worden. Ze is vaak gefocust op dezelfde prentenboekjes. Die kan ik wel tien keer doorbladeren en dat vindt ze dan tien keer leuk. Na een kwartiertje of een half uurtje moet ze gaan slapen, maar ze vindt dan altijd dat opa nog een boekje moet lezen of hetzelfde verhaal voor een tweede keer. Ach, kinderen proberen het voorleesmoment altijd te rekken denk ik.”

Betraande oogjes
Het liefst leest Van der Knaap Alleen op de wereld voor van Hector Malot. „Dat verhaal bevat alles: avontuur, moraal, maar ook veel trieste momenten. Toen ik het vroeger mijn eigen kinderen voorlas, gingen ze soms met betraande oogjes slapen. Ik heb het hele bekende repertoire met ze gelezen: Ketelbinkie, Pietje Bell, boeken van Annie M.G. Schmidt en noem maar op. Ze hebben het er nog steeds wel eens over. Voorleesmomenten blijven ze zich altijd herinneren.”

De Vallei