Volledig scherm
De Veluwe telt meerdere verpauperde vakantieparken. © Kevin Hagens

Opkopen vakantieparken wordt sprong in het diepe voor provincie Gelderland

Of het plan van de provincie Gelderland om verpauperde vakantieparken op te kopen en zelf op te knappen gaat slagen, is nog maar de vraag. Provinciale Staten is echter bereid het een kans te geven. ,,We gaan iets doen wat nooit eerder is gedaan’’, aldus gedeputeerde Bea Schouten (toerisme en recreatie). ,,Het wordt een spannende ontdekkingsreis.’’

Met uitzondering van de PVV en de Partij voor de Dieren, stemden alle fracties in de Provinciale Staten van Gelderland woensdag in met de oprichting van de Ontwikkelingsmaatschappij Vitale Vakantieparken (OVV). Deze nieuwe organisatie krijgt de beschikking over een budget van vier miljoen euro waarmee zij de bezem door de Veluwse recreatiesector moet gaan halen.

Groen licht

Nu ligt de bal bij de elf Veluwse gemeenten die bij het project zijn betrokken, waaronder Harderwijk, Apeldoorn en Barneveld. Die moeten het plan ook nog goedkeuren. Als alle gemeenteraden de komende maanden groen licht geven, is de oprichting van de OVV rond de zomer een feit, zo verwacht Schouten.

Vervallen, kapot en overwoekerd: de Veluwe telt meerdere verouderde vakantieparken, waar toeristen nauwelijks nog zijn te vinden. De uitgeleefde campings en bungalowparken huisvesten met name arbeidsmigranten en mensen die geen reguliere woning kunnen (of willen) vinden.

Pauperparken

Het is de afgelopen tientallen jaren buitengewoon lastig gebleken om een oplossing te vinden voor deze problematiek. Sterker, het is alleen maar erger geworden. De OVV moet uitkomst bieden. Die krijgt de mogelijkheid om 'pauperparken' op te kopen. Wat er vervolgens mee wordt gedaan, verschilt per geval. Zo kan ervoor worden gekozen om het park nieuw leven in te blazen en door te verkopen aan een recreatieondernemer. Maar het is ook mogelijk dat het terrein wordt teruggeven aan de natuur.

De provinciale fracties zijn enthousiast over het plan, al beseffen zij ook dat nog onduidelijk is wat het op gaat leveren. Gelderland slaat een ongebaande weg in. Om die reden wordt het project over twee jaar geëvalueerd. Ook is met de fracties afgesproken dat zij in de tussentijd zoveel mogelijk op de hoogte worden gehouden van het reilen en zeilen van de OVV.

Markt

De PVV en PvdD stemden tegen. Zij vinden het opkopen van vakantieparken geen taak van de overheid. Dat moet worden overgelaten aan de markt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei