Oproep van arts en naasten zieke jonge moeder: word leverdonor

VEENENDAAL - Jannica van Barneveld uit Veenendaal heeft heel dringend een donorlever nodig. Vrienden en familie doen een dringend beroep op naasten van uitzichtloze patiënten. Met steun van de Utrechtse ic-arts Gor Khatchikyan.

Zangeres Jannica van Barneveld (29) leidt aan een ernstige auto-immuumziekte. Ze ligt nu op de intensive care van het Erasmus medisch centrum in Rotterdam. ,,Haar situatie is kritiek. Ze heeft nu heel snel een donorlever nodig anders redt ze het niet'', vertelt zanger Rogier Pelgrim uit Wageningen, een vriend van de zangeres. ,,Ik hoop en bid dat haar dochtertje van 2 niet zonder moeder hoeft op te groeien.''

Kleine kans

Jannica van Barneveld uit Veenendaal heeft dringend een donorlever nodig.
Volledig scherm
Jannica van Barneveld uit Veenendaal heeft dringend een donorlever nodig. © foto: Facebook/Gor Khatchikyan

Vrienden en familie doen een dringende oproep aan mensen die nu op een intensive care een besluit moeten nemen over hun naaste, of ze instemmen met donatie van organen. ,,Als de lever goed is, doneer die dan alsjeblieft. De kans is klein, maar er is een kans.''

De kwestie is extra onder de aandacht gebracht door de Utrechtse ic-arts Gor Khatchikyan.  ‘Als dokter zie ik hoe moeilijk familieleden toestemming geven voor donatie bij patiënten die komen te overlijden', schrijft hij op zijn Facebooksite. ,Misschien een laatste daad van iemand die daarmee het leven van Jannica en haar gezin weet te redden.’ Hij kent Jannica niet persoonlijk. ,,Ik werd getroffen door haar verhaal.'' Zaterdagavond was het bericht meer dan 1.800 keer gedeeld.

Wachtlijst

Er staan op dit moment 125 mensen op de wachtlijst voor een donorlever, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting. ,,Soms heb je het geluk van een match, dat iemand als Jannica toch op tijd gered wordt'', weet Khatchikyan uit eigen ervaring.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei