Volledig scherm
© DG

'Paal van Bernhard' duikt weer op

Woensdag, 29 augustus 2007 - WAGENINGEN - De plaatsing van het kunstwerk Vrijheidsvuur van Hanshan Roebers, in de volksmond ook wel 'De Paal van Bernhard' genoemd, is weer eens nieuws in Wageningen.

De VVD heeft vragen gesteld over de stand van zaken met betrekking tot een alternatieve plaats voor het monument. Bij monde van fractievoorzitter Hans van der Hoeve opteren de liberalen voor plaatsing op de Rooseveltweg. " Op de hoek met de Lawickse Allee", verduidelijkt Van der Hoeve. " Hier komt tegenwoordig elk jaar ook het defilé langs en dat is ons inziens wel toepasselijk.".

Plaatselijk partijvoorzitter Bastiaan Meerburg ziet nog een voordeel voor deze plaats: "Vanuit toeristisch oogpunt is het ook interessant. Het zou bezoekers wat meer over de stad verspreiden en niet concentreren op het plein bij Hotel De Wereld. Je zou de vuurzuil bijvoorbeeld kunnen opnemen in een stadswandeling."

Met dit voorstel voor plaatsing op de kop van de Rooseveltweg krijgt het initiatief van het Bewonersplatform Rooseveltweg wat meer steun. "Net voor kerst vorig jaar heeft een aantal bewoners van de Rooseveltweg dit plan voor het eerst geopperd", verklaart Rienk Kuiper, voorzitter van het platform. "Wij denken dat de Rooseveltsingel qua maat en ruimte beter bij het Vrijheidsvuur past dan het 5 Meiplein. Aan de andere kant hadden we ook bedacht dat het leuk zou zijn, om als de Rooseveltsingel klaar was, dat op een bijzondere manier op te luisteren. Plaatsing van het monument zou een optie kunnen zijn."

Enkele maanden geleden heeft het bewonersplatform hierover overleg gevoerd met burgemeester Geert van Rumund. Later is ook gesproken met verantwoordelijk wethouder Ingeborg Stadhouders. "Ze hebben aangegeven om het voorstel in hun besluitvorming mee te nemen", aldus Kuiper.

Het Vrijheidsvuur ligt al een tijdje in de opslag op de Wageningse gemeentewerf. Eind 2004 kreeg Roebers de opdracht voor het ontwerp van een monument. Op 3 maart 2005 presenteerde toenmalig burgemeester Alexander Pechtold het resultaat. Sindsdien is het werk omstreden. Eind 2005 adviseerde de gemeenteraad de 'paal' niet op het 5 Meiplein te plaatsen.

In de loop van de tijd zijn al diverse plekken genoemd als alternatief. Met name de rotondes bij de entree van Wageningen waren in trek. Vooral die aan de Mansholtlaan en de Ritzemabosweg bij het stadion. Roebers heeft echter altijd gezegd dat hij Vrijheidsvuur speciaal heeft ontworpen voor het 5 Meiplein. De kunstenaar is echter al lange tijd onbereikbaar voor commentaar over de gang van zaken met zijn geesteskind.

Het kunstwerk is voor een groot deel betaald uit sponsorgelden, maar volgens VVD-voorman Van der Hoeve is er ook zo'n honderdduizend euro gemeenschapsgeld mee gemoeid. " Je schaft zo'n monument niet aan om hem op de gemeentewerf te laten wegroesten", stelt Van der Hoeve. "We hebben de vuurzuil nu eenmaal, dus dan moet je hem plaatsen ook. Of het monument mooi of lelijk is, moet ieder dan maar voor zichzelf uitmaken."

Overigens willen niet alle partijen de 'paal'. Eind 2005 stemden GroenLinks, Stadspartij en Christen Unie tegen plaatsing, waar dan ook.

Tijdens de vergadering, waarin de raad plaatsing van de vuurzuil op het 5 Meiplein afwees, is volgens gemeentewoordvoerster Tineke Hofman afgesproken dat het college van burgemeester en wethouders in 2007 zou komen met een voorstel voor een alternatieve plaats voor de schepping van Hanshan Roebers.

"En het jaar is nog niet voorbij", meldt Hofman. "Ergens de komende maanden komen B en W dus met een beslissing waar het monument moet komen. En dat kan dus overal in Wageningen zijn, behalve het 5 Meiplein.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei