Paarse Vrijdag, een feestje tegen vooroordelen over homo's, lesbiennes en andere niet-hetero's

VideoWAGENINGEN 'I kissed a girl and I liked it', schalt Katy Perry door de centrale hal van de Wageningse scholengemeenschap Pantarijn. Een toepasselijk liedje voor deze Paarse Vrijdag, die op Pantarijn vrij uitbundig wordt gevierd.

Bij de paars versierde kerstboom staat een kast, waar leerlingen desgewenst uit kunnen komen. Veel scholieren en leraren zijn deze dag in het paars naar school gekomen. Een groot deel van hen loopt rond rond met paarse hartjes of een regenboog op de wang of hand. Aanjager van de Paarse Vrijdag is de GSA van Pantarijn. ,,Dat was vroeger de Gay Straight Alliance", vertelt Ivan Dekker (15). Hij noemt zich heel enthousiast lid van de GSA van de school. ,,Maar tegenwoordig staat het voor Gender Sexuality Alliance. We zijn met ongeveer tien personen." Hij zegt dat de club zijn best doet om het thema op school uit te dragen. ,,Er wordt soms best nog wel gediscrimineerd."

Scheldwoord

Terwijl Ivan zijn verhaal vertelt, komt ineens een grote groep medestanders om hem heen staan. Er volgt een stortvloed van beweringen van de leerlingen. ,,Homo is hier soms nog wel een scheldwoord", roept iemand. ,,Niet heel veel hoor, maar zo'n dag als vandaag kan net voldoende zijn om het laatste zetje te geven om het niet meer te doen." Een ander wijst erop dat er binnen het lerarenkorps best wat meer aandacht voor het onderwerp mag zijn. ,,De directeur vertelde laatst dat er van de 200 leraren pas eentje uit de kast is gekomen. Statistisch gezien zouden dat er meer moeten zijn." Intussen passeert een leraar die met enige tegenzin een hartje op zijn hand laat schilderen.

Quote

Homo is hier soms nog wel een scheld­woord, maar zo'n dag als vandaag kan net voldoende zijn om het laatste zetje te geven om het niet meer te doen

Leerling Pantarijn

De GSA-groep vindt wel dat de leerlingen op Pantarijn vrij open staan tegenover homoseksualiteit, transgenders en andere vormen van niet-hetero zijn. ,, In zijn algemeenheid wordt het positief ontvangen", zegt een meisje. ,,We worden echt niet veel gepest of zo. Wel zie je dat er nog voorlichting nodig is, want niet iedereen is op de hoogte."

Volledig scherm
Leerlingen van Pantarijn vieren Paarse Vrijdag. © DG

SHOUT

Voor die voorlichting zorgen vandaag Clio Plowman en Jaap Kerr. De twee studenten aan Wageningen Universiteit zijn lid van SHOUT, de Wageningse vereniging die de belangen behartigt van mensen die lesbisch, homo, bi, transgender of queer zijn. ,,Mensen weten soms veel, maar vaak ook heel veel niet", zegt Plowman. ,,Er zijn soms nog wel vooroordelen. En het is af en toe ook best ingewikkeld. Door er over te praten, kunnen we vooroordelen wegnemen." Het lastigst vindt ze klassen waar ze geen terugkoppeling van de kinderen krijgt. ,,Dan leg ik uit hoe het is om uit de kast te komen en hoe we leven, maar blijft het stil. Veel fijner is het als ze vragen stellen, voor mijn part onbeleefd of politiek niet-correct, dan kunnen we in gesprek gaan. Dan is het resultaat vaak positief."

Kerr voegt er aan toe dat een dag als Paarse Vrijdag nog steeds noodzakelijk is. ,,Er is nog zoveel onbegrip. En helaas is er ook veel homogerelateerd geweld", aldus Kerr. ,,Het gesprek aangaan is een mooie gelegenheid om onbegrip en vooroordelen te verminderen." Kerr en Plowman voelen zich in Wageningen altijd op hun gemak. ,,Maar als ik met mijn vriendin hand-in-hand over de bible belt loop, heb ik soms toch mindere ervaringen", zegt Plowman. ,,Dus Paarse Vrijdag blijft nodig."

Volledig scherm
Poster die de leerlingen van Pantarijn attendeert op Paarse Vrijdag. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei