Volledig scherm
Zwembad De Peppel. © Google Street View

Personeel zwembad De Peppel botst met directie

EDE - De maat is vol voor een groep personeelsleden van zwembad De Peppel in Ede. De vakbonden (FNV Publiek Belang en FNV Recreatie) hebben namens hen een brief met alle grieven over de werksituatie naar het college van burgemeester en wethouders  gestuurd. 

Ze vragen hen in te grijpen. ,,We zijn hier nu al bijna een jaar mee bezig en hebben ons steeds constructief opgesteld", zegt Hanan Yagoubi, bestuurder bij FNV. ,,Maar in de tussentijd zijn mensen weggewerkt en worden afspraken niet nagekomen. We willen nu dat de gemeente de werknemers wel serieus neemt." 

Intimidatie

Quote

We hebben steeds gehoopt dat het bestuur maatrege­len zou nemen

Hanan Yagoubi

De klachten van het personeel richten zich voornamelijk op de veiligheid, de roosters en pesterijen en intimidatie op de werkvloer. Een van de gevolgen van die misstanden is volgens de FNV dat er het afgelopen jaar ruim dertig medewerkers zijn vertrokken. ,,We hebben steeds gehoopt dat het bestuur maatregelen zou nemen, maar het dringt maar niet tot hen door dat er iets moet gebeuren. Ze blijven achter de directeur staan." Yagoubi voegt er aan toe dat tijdens een overleg in augustus 2017 met waarnemend directeur Leo van der Wiel concrete afspraken zijn gemaakt. ,,Maar tot op heden is daar grotendeels geen uitvoering aan gegeven."

Onervaren krachten

De vakbondsbestuurders geven toe dat er de afgelopen tijd ongeveer twintig nieuwe medewerkers zijn aangenomen. ,,Maar daarmee zijn de problemen met veiligheid en de roosters niet opgelost. Zo worden onervaren krachten ingezet als volwaardige toezichthouders. Daarnaast is het rooster pas vaak op het laatste moment bekend, terwijl dat volgens de cao minimaal twee weken van te voren moet zijn."

Yagoubi hoopt dat tussenkomst van de gemeente Ede tot een oplossing leidt. ,,Maar als dat niet lukt, moeten we vervolgstappen ondernemen. Welke dat zijn is aan de leden zelf. Maar hopelijk hoeft het niet zover te komen."

Quote

Ik leefde in de veronder­stel­ling dat we op de goede weg waren

Leo van der Wiel

Leo van der Wiel, plaatsvervangend directeur van De Peppel, zegt enigszins verrast te zijn door de brief van de FNV. ,,Ik leefde in de veronderstelling dat we op de goede weg waren", aldus Van der Wiel.  ,,We hebben eind augustus vrij intensief contact gehad, nadat de groep gezegd had dat ze bezorgd was over met name de veiligheid. We hebben daarna met onder meer de provincie Gelderland gesproken over de veiligheid in het bad. Daaruit bleek dat we het goed hadden georganiseerd."

Van der Wiel erkent dat er rond de zomer een tekort aan personeel was. ,,We hebben toen nieuwe mensen aangenomen. Dat heeft een opleiding gekregen en in de praktijk geleerd hoe toezicht moet worden gehouden. Want ik ben het er helemaal mee eens dat veiligheid enorm belangrijk is. Zeker de laatste tijd is er veel te doen geweest over de persoonlijke verantwoordelijkheid van personeel. Dat nemen we ook zeer serieus."

Laatste stapje

De plaatsvervangend directeur heeft wel goede hoop er binnenkort met het personeel uit te komen. ,,Ik dacht dat we met elkaar al bezig waren het laatste stapje te zetten. Maar blijkbaar zitten we toch niet op één lijn. Dat is echter wel waar we moeten komen. Dat heeft echter wel tijd nodig." Daar wringt het met de visie van de FNV. ,,Die verwacht dat het allemaal sneller kan, maar wij kunnen niet alles binnen één dag regelen. Ik hoop dat we de gesprekken snel kunnen hervatten en dan de problemen kunnen oplossen."  

Een woordvoerder van de gemeente meldt dat het college direct na ontvangst van de brief het bestuur en de directie van het zwembad heeft gesproken en dat er op heel korte termijn een afspraak is met de FNV.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei