Volledig scherm
De politie doet inval van Vink © Persbureau Heitink

Politie-inval bij Vink: OM onderzoekt aanvoer ‘duizenden vrachtwagens’ vervuilde bouwgrond

updateHet Openbaar Ministerie heeft vandaag invallen gedaan op vier locaties van het Barneveldse afval- en grondverwerkingsbedrijf Vink. De Gelderse onderneming wordt verdacht van het op grote schaal uitrijden van verontreinigde grond op nieuwbouwlocaties door het hele land.

Quote

Het kan zijn dat er menselijke fouten zijn gemaakt

Jaap Kevelam, woordvoerder Vink

Volgens het Functioneel Parket in Den Haag, een specialistisch onderdeel van het OM, nam de saneringsdivisie van Vink tussen 2012 en 2106 partijen ernstig verontreinigde grond aan, die het vervolgens niet kon reinigen. De waarden aan onder meer lood, kwik en minerale oliën waren daarvoor te hoog, aldus de landelijke afdeling van het OM.

Vink zou daarnaast vervuilde grond die ze wel mocht innemen onvoldoende hebben gereinigd voordat ze werd toegepast op bouwlocaties. Het OM schat dat het gaat om een hoeveel grond die gelijk staat aan de inhoud van duizenden vrachtwagens. ‘Er is door het vermoedelijke gesjoemel grond toegepast waarvan de kwaliteit niet gegarandeerd kan worden. Dat is onwenselijk’, schrijft het Functioneel Parket in een toelichting op de actie, die dinsdagochtend vroeg gelijktijdig plaats vond op vier terreinen van Vink in Barneveld.

Het bedrijf met 250 werknemers en een omzet van 80 miljoen euro wordt sinds vandaag officieel verdacht van overtreding van de Wet bodembescherming, valsheid in geschrifte en handelen in strijd met de omgevingsvergunning. 

Geen kwade opzet

Woordvoerder Jaap Kevelam van Vink ziet het strafrechtelijk onderzoek met vertrouwen tegemoet, zegt hij. ,,We worden verdacht van het gesjoemel met vervuilde grond. Dat impliceert dat er kwade opzet in het spel is geweest. Het kan zijn dat er menselijke fouten zijn gemaakt, maar van die beschuldiging nemen we nadrukkelijk afstand.’’

Vink kan volgens Kevelam al zijn activiteiten voortzetten gedurende de looptijd van het onderzoek. ,,We hebben dinsdagochtend stilgelegen, maar daarna kwam het alweer op gang. Het Openbaar Ministerie zei ons dat het ‘heel lang’ kan duren. We moeten misschien wel denken aan jaren.’’   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei