Volledig scherm
© Elizabeth Heijblom

Pressie groeit om het Henschotermeer gratis te houden

De druk om het Henschotermeer gratis te houden, neemt toe. De linkse fracties in Provinciale Staten en de gemeenteraad van Woudenberg willen dat de nieuwe exploitant van de zwemplas, vakantieparkeigenaar Van de Lagemaat, alsnog afziet van het heffen van entreegeld.

Van de Lagemaat kondigde eind vorig jaar als opvolger van het ontmantelde Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei en Kromme Rijngebied aan dat een particulier beheerder van het ‘Hens’ niet ontkomt aan het heffen van toegang. 

Het exploitatietekort op de zwemplas en de 20 hectare natuur eromheen dichten met subsidie, zoals het recreatieschap deed, kan hij niet, aldus de eigenaar van het naastgelegen vakantiepark De Heigraaf.

Kansrijk

Volgens de provinciale SP, dat bijval krijgt van GroenLinks en PvdA, is het verschil tussen de inkomsten en uitgaven van het Henschotermeer echter niet zo groot, dat er geen andere oplossingen denkbaar zijn. Uit de laatst gepubliceerde jaarrekening van 2016 blijkt dat tegenover de lasten (personeel, onderhoud en pacht) van 449.000 euro een bedrag van 413.700 aan baten (parkeren en horeca) stond.

De fracties beoordelen een exploitatietekort van om en nabij 35.000 euro niet als onoverkomelijk. Ze willen in een gesprek met Van de Lagemaat de mogelijkheden verkennen het gat op een andere manier te dichten dan met het heffen van entreegeld. Van de Lagemaat reageerde gisteren niet op vragen van deze krant over de voorzet van de partijen.

SP, GroenLinks en PvdA constateren ook dat het in hun ogen beperkte tekort op de begroting van het Henschotermeer tot dusver zonder mankeren werd aangevuld door provincie en gemeenten. Nieuwe overheidssteun lijkt echter weinig kansrijk na het opheffen van het recreatieschap per 1 januari 2018 en de privatisering van de natuurgebieden die het beheerde. Juist de provincie Utrecht wil het recreëren zo veel mogelijk overlaten aan de markt.

Parkeergeld

Van de Lagemaat heeft nog geen prijzen genoemd. Een bezoek aan het ‘Hens’ kostte een gezin met twee kinderen in 2017 10 euro voor het parkeren van de auto. De invoering van entreegeld - het tarief is nog niet bekend gemaakt - brengt een gezinsdagje Henschotermeer deze zomer op 20 euro of meer.

Het verschil in kosten met de zwemplas Zeumeren bij Voorthuizen loopt in dat geval stevig op. Het op éen na populairste natuurwater in de regio is gratis toegankelijk en vroeg afgelopen jaar 5 euro parkeergeld voor een hele dag. Goedkoper nog is een bezoek aan het Kleine Zeetje in Bunschoten-Spakenburg of aan het Nijkerkernauw. Beide stranden zijn gratis, ook wat betreft het parkeren. De plas Overbos bij Hoevelaken hoort bij het gelijknamige vakantiepark en heft wel entree. Een gezin met twee kinderen betaalt er 20 euro voor een dagje recreëren aan het water.

In de westelijke helft van de provincie Utrecht is de Maarsseveense Plassen favoriet bij de bevolking. Parkeren kost er niets, de entree bedraagt 5 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen. De Laagravenplas bij Houten rekent 4 euro entree (2,50 tot 6 jaar) en geen parkeergeld. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei