Volledig scherm
D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven neemt de handtekening in ontvangst. © MARTIJN BEEKMAN

Protestgroepen zeggen namens 80.000 mensen 'nee' tegen vliegroutes Lelystad

De starters van vier petities tegen de vliegroutes van Lelystad Airport, hebben de Tweede Kamer dinsdagmiddag 80.000 handtekeningen aangeboden. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven nam de stapel handtekeningen in ontvangst.

Formeel gezien hebben die steunbetuigingen geen waarde, omdat de krabbels met verschillende petities zijn verzameld. Om via een burgerinitiatief een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen, zijn 40.000 handtekeningen onder één petitie vereist. Maar veel maakt het in dit geval niet uit: het onderwerp is inmiddels al door de Kamer opgepakt. De fracties van VVD, CDA, D66 en CU hebben inmiddels vragen gesteld. Die partijen hebben samen een nipte Kamermeerderheid en onderhandelen ook over een nieuw Kabinet.

Protestgroepen Red de Veluwe, HoogOverijssel en de actiegroepen uit Ede en Friesland, hopen dat hun gezamenlijke protest helpt om de Kamer te bewegen iets te doen aan de voorliggende vliegroutes. Hun petities verkondigen een vergelijkbare boodschap: de huidige opzet voor de vliegroutes vanaf 2019 moet van tafel.

Commotie

Volledig scherm
De vliegroutes van Lelystad Airport zoals die nu voorliggen, waartegen vanmiddag 60.000 handtekeningen worden aangeboden. © infographic Anke Arts/ bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Lelystad Airport moet vanaf 1 april 2019 een deel van de (vakantie)vluchten van Schiphol overnemen. Volgens de nu voorliggende ontwerproutes komen vliegtuigen straks op slechts 1800 meter hoogte over Gelderland (stijgende vliegtuigen) en Overijssel (dalende). 

Toen dat eind juni bekend werd, zorgde dat in beide provincies direct voor veel commotie. Vanwege de gevreesde overlast voor omwonenden, maar ook omdat de vliegtuigen straks laag over natuur- en stiltegebieden gaan. Bovendien loopt één vertrekroute pal over Teuge Airport, waardoor die luchthaven in zijn voortbestaan wordt bedreigd. Ook uitten vogelkenners hun zorgen.

Betrokken partijen - waaronder de provincies Gelderland en Overijssel, gemeenten en vliegclubs in de regio (Teuge, Lemelerveld) - uitten allen hun onvrede. Over de voorliggende plannen zelf én over het feit dat zij bij de ontwikkeling daarvan niet tot nauwelijks zijn betrokken.

Second opinion

Onder druk van de ontstane commotie en vragen uit de Kamer, besloot staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA) het Britse bureau Helios deze zomer een second opinion te laten uitvoeren. De verwachting is dat Dijksma de bevindingen daarvan morgen naar de Kamer stuurt.

Volledig scherm
De protestgroepen verzamelden zich op het Plein in Den Haag. © MARTIJN BEEKMAN

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei