Volledig scherm
Drukte bij het Henschotermeer tussen Woudenberg en Maarn. © Cees Wouda

Provinciale partijen schrikken van protest tegen plannen Henschotermeer

WOUDENBERG - GroenLinks en PvdA in de Utrechtse Staten maken zich grote zorgen over de plannen voor het Henschotermeer in Woudenberg, nu omliggende recreatiebedrijven en bewonersgroepen de provincie hebben gevraagd de uitbreidingsplannen stil te leggen.

De plannen hebben geen draagvlak in de buurt, tasten de natuur te veel aan, zorgen voor verkeerstoename, verstoren de rustgebieden en zetten de omgeving ‘op slot’ voor nieuwe ontwikkelingen, aldus de brief die directeur Eric Pardon van bungalowpark Noordwestkanje in Maarn namens vier vakantieparken en vijf bewonersgroepen naar het provinciehuis heeft gestuurd.

Regionale functie

De brief komt 18 september in een Statencommissie vanaf 20.30 uur aan de orde. GroenLinks en PvdA hebben aangedrongen op een discussie hierover, omdat het Henschotermeer ook een regionale functie heeft dat de gemeentelijke belangen overschrijdt. 

De PvdA wil zelfs weten of de provincie een mogelijkheid heeft om de plannen tegen te houden. In juni maakte de SP zich ook al bezorgd over de aantasting van de ecologische waarden door het kappen van bomen en het plaatsen van een hekwerk.

Overdekte horecavoorziening

De plannen van exploitanten Martien en Julianne van de Lagemaat behelzen onder meer een overdekte horecavoorziening die het hele jaar open is, een activiteitenhal, een kinderboerderij, een trimbaan en plekken voor campers. Ook het Leusdense kampeercentrum YMCA moet een plekje krijgen rond het meer.

De bezwaren ertegen komen nu van Maarnse vakantieparken alsmede de Maarnse bewonersgroepen en de vereniging Maarn-Maarsbergen Natuurlijk. Ook bewoners van het Maarnse Landhuis Zonnekanje aan de Amersfoortseweg ondertekenen de brief, alsmede Camping ’t Boerenerf in Woudenberg.

Recreatiedruk te groot

Eric Pardon vraagt namens die groepen om de planontwikkeling te staken en een integraal plan in overleg met de omgeving te maken. De recreatiedruk op de natuur wordt volgens hem te groot. ,,Wij pleiten voor een bredere visie waarin ruimer wordt gekeken dan alleen het Henschotermeer. Aan het waarborgen van een goed woon- en leefklimaat is nu geen aandacht besteed.’’ 

Hij wijst op een passage in een samenwerkingsovereenkomst die de overheid gesloten heeft met de eigenaar. Daarin staat ook dat de ontwikkelingen rekening moeten houden met omliggende recreatieparken, de natuur en andere functies in de omgeving.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei