Volledig scherm
Het debat maandag in Kulturhus De Breehoek werd massaal gevolgd. © Niek Stam

Provincie Gelderland: weinig vertrouwen in zelfstandige toekomst Scherpenzeel

De provincie Gelderland zet het nieuwe college van Scherpenzeel onder druk om op korte termijn duidelijkheid te geven over haar toekomstplannen. Een raadsmeerderheid koos afgelopen maandag voor een zelfstandige toekomst, maar daar heeft de provincie niet veel vertrouwen in.

De provincie Gelderland liet woensdag in een persbericht weten dat de zorgen over een duurzame toekomst van Scherpenzeel met het besluit tot zelfstandigheid niet zijn weggenomen.

Daarom eist het College van Gedeputeerde Staten uiterlijk half januari een inhoudelijke reactie van Scherpenzeel op de kritiekpunten die de provincie eerder heeft geuit op de optie voor een zelfstandig Scherpenzeel.

Waarschuwende woorden

Eind november stuurde de Gedeputeerde Staten een kritische brief over het eindrapport ‘Regie over de Toekomst van Scherpenzeel’ naar de raad en het college van Scherpenzeel. Het rapport dat als basis diende voor het raadsbesluit van afgelopen maandag liet volgens de provincie veel essentiële voorwaarden voor zelfstandigheid onbesproken.

Zoals: ‘het borgen van regionale samenwerking, het versterken van strategische slagkracht en het verbeteren van het politiek-bestuurlijk samenspel’. Ook wil de provincie weten hoe Scherpenzeel met structureel geld de ambtelijke organisatie gaat versterken.

In de brief van de Gedeputeerde Staten klonken waarschuwende woorden over wat er kan gebeuren als Scherpenzeel haar zaakjes niet op korte termijn op orde weet te krijgen. ‘Zonder vertrouwen in een duurzame toekomst van Scherpenzeel is een bestuurlijke fusie op provinciaal initiatief een optie‘.

GemeenteBelangen Scherpenzeel (GBS) en SGP, die maandag vóór een zelfstandig Scherpenzeel stemden, lieten die avond weten vertrouwen te hebben dat hun voorstel zal leiden dat een duurzame en zelfstandige toekomst van de gemeente gewaarborgd wordt.

  1. Nog geen aanhoudingen voor bedreigingen café Dak van de Markt in Veenendaal, tipgeld blijft staan

    Nog geen aanhoudin­gen voor bedreigin­gen café Dak van de Markt in Veenendaal, tipgeld blijft staan

    VEENENDAAL - De politie heeft nog geen verdachten aangehouden voor de reeks bedreigingen aan het adres van café Het Dak van de Markt in Veenendaal. Een maand geleden wist de eigenaar zelf de kwestie te bekoelen door een tussenpersoon in te schakelen. Die bemiddelde in een territoriumstrijd tussen rivaliserende criminele groepen waar de uitbater naar eigen zeggen slachtoffer van is geworden.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei