Volledig scherm
De Nijenoord Allee in Wageningen kent, net als de Mansholtlaan, in de ochtend en avondspits een slechte doorstroming. © Henk Van Holland

Provincie overrulet Wageningen en laat rondje campus aanleggen

ARNHEM/ WAGENINGEN - De provincie Gelderland gaat zorgen voor de aanleg van een nieuwe weg om de Wageningse verkeersproblemen op te lossen. Een meerderheid in Provinciale Staten steunt het voornemen om deze klus over te nemen van de gemeente Wageningen. In de ogen van de provinciale politici heeft de Wageningse gemeenteraad er weinig van gebakken. 

Burgemeester en wethouders van Wageningen protesteerden in de afgelopen zomer tegen deze overruling, maar dat protest wordt terzijde geschoven. De provincie besloot tot deze stap omdat de gemeenteraad voor een tracé koos dat over het terrein van de Wageningen Universiteit loopt, en de belangen van de universiteit zou schaden. 

Volledig scherm
Het spandoek. © De Gelderlander

Varianten
Hoe het provinciale plan er concreet uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Gedeputeerde Staten willen een milieu-effectrapportage laten maken, waarin diverse varianten worden opgenomen. De provincie heeft een brede zoekzone aangewezen, waarin de gewenste route moet worden gevonden. In die zone bevindt zich het 'rondje campus', de rondweg rondom de campus van de Wageningen Universiteit. Ook de ongewenste variant van de gemeenteraad zit in die zone. Of er ook nog heel andere varianten onderzocht worden, is nu nog niet bekend.

De vier collegepartijen (CDA, VVD, D66 en PvdA) en de SGP steunden het plan om de zaak uit handen van de Wageningse politiek te nemen. De collegepartijen vonden het treurig dat de Wageningse raad sinds 2009 niet tot een oplossing  wist te komen voor de verkeersproblemen. 

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei