Volledig scherm

Provincie wijst Wagenings bereikbaarheidsplan naar de prullenbak

WAGENINGEN - Wageningen is de regie kwijt over het oplossen van het bereikbaarheidsvraagstuk in en rond de stad. Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland heeft dinsdag besloten de regie over te nemen.

'Betere bereikbaarheid is van groot belang voor de hele regio. Gedeputeerde Staten (GS) laten dit per brief weten aan burgemeester & wethouders van Wageningen. Provinciale Staten moeten over de regierol en gebruik van de provinciale instrumenten zoals het inpassingsplan na de zomer een besluit nemen', meldt de provincie in een bericht.

Provinciale Staten beslissen na de zomer of de provincie de regie van Wageningen daadwerkelijk overneemt.

Nieuwe weg over campus

Directe aanleiding is het besluit van de Wageningse gemeenteraad, vorige week maandag, om de bereikbaarheid te verbeteren door een nieuwe weg aan te leggen over de campus. Die weg ligt oostelijker dan in het voorstel dat het college van burgemeester en wethouders eerder deden, omdat de meerderheid van de raad de weg zover mogelijk van de wijk Noordwest wil hebben. 

Quote

Wij voelen ons als lokaal bevoegd gezag niet serieus genomen; we overwegen juridische stappen

GS had eerder al laten weten dit geen juiste oplossing te vinden en zou dat per brief bevestigen. ,,Dat er nu een brief komt, waarin GS veel verder gaat, is volledig onverwacht’’, reageert wethouder Han ter Maat. Hij is dan ook absoluut niet te spreken over deze handelswijze. ,,Het is onaanvaardbaar dat de provincie binnen anderhalve week na het raadsbesluit beslist tot een inpassingplan. Hierdoor voelen wij ons als lokaal bevoegd gezag niet serieus genomen. We overwegen juridische stappen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
  PREMIUM
  VIDEO

  Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

  LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.
 2. ‘Dus u moest in de oorlog uw hondje achterlaten?’ Scholieren horen wat oorlog deed met Wageningers
  PREMIUM
  VIDEO

  ‘Dus u moest in de oorlog uw hondje achterla­ten?’ Scholieren horen wat oorlog deed met Wagenin­gers

  WAGENINGEN - Wat is oorlog? ,,Oorlog is vreselijk’’, zei de 10-jarige Teun Spierenburg. ,,Dat heb je heel mooi en juist gezegd‘’, zei Mia S. Wigman. De 88-jarige Wageningse kwam op de G.J. van den Brinkschool vertellen over haar ervaringen, als 10-jarige, toen de oorlog begon in Wageningen. De aftrap van het schoolproject Oorlog in mijn buurt raakte de scholieren van de groepen 7 en 8. ‘Dat was bij ons’ was meer dan eens een uitroep van de kinderen. De oorlog kwam opeens heel dichtbij in de klas.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei