Vuurwerk op straat.
Volledig scherm
Vuurwerk op straat. © DG

Raddraaiers mikken met vuurwerk op huizen: noodbevel in Edese wijk Veldhuizen

EDE - De jaarwisseling is in Ede in zijn algemeenheid rustig verlopen, maar voor een groep raddraaiers in de wijk Veldhuizen voelde burgemeester René Verhulst zich genoodzaakt een noodbevel af te kondigen. 

,,Al in de middag zorgde een clubje van 15 tot 20 man voor de nodige onrust”, zegt Verhulst. ,,Ze schoten gericht vuurwerk af op huizen en brievenbussen. Het werd een soort kat-en-muis-spel. Als de politie of toezicht kwam, verdwenen zij. Er was niks aan te doen. Toen heb ik na overleg met de politie een noodbevel afgekondigd.” Er was overigens geen sprake van geweld richting politie of hulpverleners.

Samenscholingsverbod

Quote

Het is later rustig gebleven. Of dat nu aan dat noodbevel heeft gelegen, is lastig te zeggen

Burgemeester René Verhulst

Dankzij de maatregel mocht de groep zich niet meer laten zien in het gebied tussen de Veenderweg, Hoflaan, N224 en Proosdijerveldweg en een klein stukje van Kernhem (rond winkelcentrum Parkweide). Zouden ze dat wel doen, zouden ze direct worden opgepakt. ,,Het is daarna rustig gebleven. En of dat nu aan dat noodbevel heeft gelegen, is natuurlijk lastig te zeggen. In elk geval heeft iedereen wel gewoon oud en nieuw kunnen vieren zoals dat hoort.” Verhulst voegt er aan toe dat er geen sprake was van een samenscholingsverbod. ,,Maar ik kan me voorstellen dat het wel zo voelt.”

De dreigende sfeer in Veldhuizen was geen reden om extra politie in te zetten. ,,We hebben het gedaan met de gewone inzet voor de jaarwisseling, zowel met politie als toezicht. Daarnaast wil ik benadrukken dat de buurtvaders ook heel goed werk hebben gedaan.” De activiteiten om jongeren van de straat te houden, noemt de burgemeester geslaagd. ,,Het voetbaltoernooi en het feest erna zijn prima verlopen.”

Vuurwerkvrije zones

In de rest van Ede verliep de jaarwisseling normaal. ,,Er zijn een paar aanhoudingen verricht. Je hebt natuurlijk altijd wel stomdronken personen en zo. Maar er zijn geen grote branden of andere grote incidenten geweest. Voor zover bekend natuurlijk”, aldus Verhulst op nieuwjaarsochtend vroeg.

Het vuurwerkverbod dat was ingesteld rond kinderboerderijen, hospices en het ziekenhuis heeft volgens de burgemeester goed gewerkt. ,,Ik heb eigenlijk alleen maar positieve reacties gehoord. Niemand heeft het in zijn hoofd gehaald om daar vuurwerk af te steken. En dat was ook precies de bedoeling.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei