Rechtszaak tegen sluiten Ginkelse Zand in april

EDE - Begin mei moet duidelijk zijn of de homo-ontmoetingsplaats Ginkelse Zand langs de A12  bij Ede alsnog open mag. Op 18 april behandelt de rechtbank in Arnhem een zaak hierover. 

De kwestie is aangespannen door Platform Keelbos, dat landelijk zich sterk maakt voor de vrijheid om homo-ontmoetingsplaatsen te bezoeken. Het platform stelt dat de gemeente het seksbosje op oneigenlijke gronden heeft afgesloten en eist nu voor de rechter dat de gemeente het hek langs parkeerplaats Ginkelse Zand weer open doet.  

Overlast

De gemeente Ede sloot dit hek in de zomer van 2016, waardoor het bereiken van het bos er achter een stuk moeilijker wordt. Volgens de gemeente zorgde de homo-ontmoetingsplek voor overlast en was er bovendien sprake van onveiligheid. De hoeveelheid klachten op papier viel echter zeer mee. Ede benadrukte dat er meerder redenen waren de plek af te sluiten. Bovendien zouden niet alle meldingen zijn geregistreerd. 

Afsluiten

Ook bij COC Nederland is boosheid over het afsluiten van het bosje. Juist op de conservatieve Veluwe zijn homo-ontmoetingsplekken hard nodig, zei Janneke van Maanen van het COC eerder over de kwestie. Homo's zouden nu andere plekken in de gemeente opzoeken, onder meer het Roekelse Bos. Deze plekken zijn echter veel minder anoniem voor zowel gebruikers als passanten. 

Volgens Anthony Mathijsen van het platform wordt er bovendien nog steeds gebruik gemaakt van het Ginkelse Zand. Bezoekers zouden zich van andere kanten toegang verschaffen tot het bosje.

Volledig scherm
© Tamara Reijers
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei