Volledig scherm
Het schilderij Forme rumore di motocicletta van Giacomo Balla, aangekocht door het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Foto: PR

Recordaankoop Kröller-Müller kost 2,8 miljoen

OTTERLO - Het Kröller-Müller Museum in Otterlo zegty met de aankoop van een schilderij van Giacomo Balla (1871-1957) de duurste aankoop uit de geschiedenis van het museum te hebben gedaan. Het werk is aangekocht voor 2,8 miljoen euro.

Dat heeft het museum op Natonaal Park de Hoge Veluwe bij Otterlo woensdag bekendgemaakt.

Futurisme
Balla was een voorman van het futurisme, een voornamelijk Italiaanse beweging die de dynamiek van de moderne samenleving omarmde, die het best tot uiting kwam in de snelheid en de technologie van de machine. Hij maakte Forme rumore di motocicletta naar aanleiding van een ritje op de motorfiets.

Dankzij de aankoop kan het Kröller-Müller Museum als enige museum in Nederland het futurisme als integrraal onderdeel van de kunstgeschiedenis in vaste opstelling laten zien. Het museum kocht al in de jaren 70 werk van Balla en Umberto Boccioni, onlangs werd daar werk van Gino Severini aan toegevoegd, het museum kreeg dit langdurig in bruikleen.

Bank Giroloterij
Het schilderij komt uit een particuliere collectie. De aankoop is mogelijk dankzij steun van onder meer de Bank Giroloterij, de Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei