Volledig scherm
De toren van de Oude Kerk in de steigers. © Herman Stöver

Restauratie toren Oude Kerk Ede valt tonnen duurder uit

EDE - Het begint al een beetje een vertrouwd beeld te worden. De toren van de Oude Kerk aan de Grotestraat in Ede staat in de steigers. Het was de bedoeling dat op dit moment de laatste restauratiewerkzaamheden aan de uit de middeleeuwen stammende toren zouden worden gepleegd, maar zoals de zaken er nu voor staan, blijft de toren nog tot de zomer ingepakt. 

Oorzaak van de vertraging: gedurende de restauratie is ontdekt dat de kwaliteit van het metselwerk zeer te wensen over liet. Volgens een woordvoerder van de gemeente Ede (eigenaar van de toren, de kerk is van de Hervormde Gemeente) konden deze gebreken alleen tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden worden gevonden. 

,,Pas na het weghalen van het bestaande metselwerk werd zichtbaar dat de kwaliteit eronder niet best was." Het gaat hierbij vooral om stukken van de toren die in de jaren 70 van de vorige eeuw zijn gerestaureerd. 

Herstel

Quote

Door het slechte metselwerk zouden er stenen naar beneden kunnen vallen

Woordvoerder gemeente Ede

De gemeente besloot het herstel van het voegwerk direct ter hand te nemen. Niet alleen omdat de kerk nu toch in de steigers stond, maar ook omdat als er nu niets werd gedaan de toren gevaar kon opleveren voor passanten. ,,Door het slechte metselwerk zouden er stenen naar beneden kunnen vallen." Gevolg van het extra werk is dat de toren dus langer in de steigers blijft staan.

Het extra werk heeft ook financiële gevolgen. De restauratie wordt 515.000 euro duurder dan begroot (btw niet meegerekend). Eerder was ongeveer 200.000 euro beschikbaar gesteld voor het herstelwerk. Volgens de woordvoerder heeft de gemeente het geld niet zomaar beschikbaar. Daarom is bij de provincie Gelderland een aanvraag gedaan voor een extra subsidie voor maximaal 60 procent van de meerkosten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei