Volledig scherm
In de wijk Petenbos werd enige tijd geleden glasvezel aangelegd, maar de kabel stopte bij de gemeentegrens met Rhenen. Die loopt dwars door de wijk. © Herman Stover

Rhenen staat grond grenzend aan Veenendaalse woonwijk niet af

RHENEN - Het Rhenense college stelt, na onderzoek, voor om niet verder te gaan met plannen om gebied af te staan aan Veenendaal. De inwoners van het Rhenense buurtschap Veeneind, grenzend aan Veenendaal, zijn zo verdeeld over een eventuele overgang naar Veenendaal dat het Rhenense college er nu van af wil zien.

Het gaat om zo'n 75 huishoudens. Ook de dependance van het Rembrandt College ligt op Rhenens grondgebied.

Wat Rhenen betreft blijft de gemeentegrens dus lopen waar die nu ligt, stelde burgemeester Hans van der Pas donderdagochtend. Dat betekent dat een plukje van de Veenendaalse wijk Petenbos op Rhenens grondgebied ligt en de naam Veeneind draagt.

Omdat uit het  draagvlakonderzoek blijkt dat de bewoners in het gebied sterk verdeeld zijn. Ook hechten zij daar in wisselende mate belang aan. Een correctie van de gemeentegrens komt daarom slechts aan de wensen van een beperkt deel van de inwoners tegemoet.

Ongemak

Uit het onderzoek blijkt dat bij het bepalen van een standpunt over de ligging van de grens de vindbaarheid van het adres, praktische ongemakken, de beschikbaarheid van snel internet en de dienstverlening van de gemeente vooral bepalend zijn. Een gemeentegrenscorrectie is daarvoor niet de meest geschikte oplossing. Het is aan beide gemeenten om te bepalen op welke wijze zij een rol kunnen vervullen bij het oplossen van deze (met name) praktische ongemakken.

Dat veel inwoners zich oriënteren op Veenendaal, maakt volgens Rhenen een grenscorrectie nog niet noodzakelijk. Na het besluit van de gemeenteraad, zal met de gemeente Veenendaal in overleg worden gegaan over de wijze waarop beide gemeenten de ervaren praktische problemen kunnen aanpakken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei