Volledig scherm
Tot olielamp bewerkte filterbus. © Gemeente Rhenen

Rhenen waarschuwt voor filterbussen met asbest

OproepRHENEN - De gemeente Rhenen waarschuwt voor filterbussen met asbest. Het gaat om bijvoorbeeld tot olielamp bewerkte filterbussen gemaakt van Russische gasmaskers. 

De filterbussen bij die maskers bevatten asbestvezels die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. De Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoekt de filterbussen en adviseert consumenten om de filterbussen niet te gebruiken.

Op de markt

Volgens een woordvoerder van de gemeente Rhenen is gebleken dat deze filterbussen ook in Rhenen zijn verhandeld. Ze hebben in een winkel gestaan en zijn ook via een particulier op de markt gebracht. Daarnaast zijn de filterbussen ook vanuit Rhenen via marktplaats aangeboden. De in Rhenen aangeboden filterbussen zijn bewerkt tot olielampjes. Daarbij is het asbest op ondeskundige wijze, en waarschijnlijk niet volledig, verwijderd. 

Afgevoerd

Inmiddels is een groot deel van de (bewerkte) filterbussen gevonden en veilig afgevoerd. Van enkele tientallen filterbussen is niet meer te achterhalen waar deze zijn gebleven. Rhenen roept bezitters van dergelijke filterbussen op om deze luchtdicht en dubbel te verpakken en ze zo snel mogelijk afleveren bij de gemeentelijke milieustraat of een erkende stortplaats.

Heeft u een olielamp van een filterbus gekocht? We komen graag met u in contact: redactie.ede@gelderlander.nl  of 088-0130154

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei