Volledig scherm
Het derde en laatste debat van de gemeente Rhenen vrijdag in het gemeentehuis trok veel publiek. © DG

Rijnbrug domineert verkiezingsdebat in Rhenen

RHENEN Een debat in Rhenen kan niet zonder de Rijnbrug. Vier jaar geleden waren de files voor de brug al een thema tijdens de verkiezingen. ,,Nu vier jaar later is er nog niets veranderd", aldus Leo Schenk van de VVD. ,,En over vier jaar ligt die nieuwe brug er nog niet." 

Het gemeentehuis was vrijdagavond de plaats waar het derde en laatste van de Rhenens verkiezingsdebatten werd gehouden na eerdere avonden in Elst en Achterberg. En niets brengt de gemoederen zo in beweging als de brug die rond de spits regelmatig het verkeer in en om Rhenen tot stilstand brengt. De provincie overweegt een verbrede Rijnbrug die dan vier rijstroken moet krijgen in plaats van de huidige twee. Maar weinig partijen geloven dat daarmee de ellende voorbij is. Veel fractievoorzitters zien het probleem vooral in het kruispunt ten noorden van de brug, waar twee provinciale wegen elkaar kruisen.

Vier rijstroken

De 19-jarige lijsttrekker van D66, Jan Willem Langenbach, vindt alleen de brug verbreden geen oplossing. ,,Maar als we voor de komende honderd jaar een duurzame brug bouwen, zijn wel vier rijstroken nodig." Nico Drost van de ChristenUnie verwees naar de plannen van Rhenenaar Jan Bosman. Die ijvert bij de provincie om eerst te onderzoeken of het kruispunt aangepakt kan worden. Drost: ,,Als dat werkt ,zijn we allemaal blij, dan hebben we geen verbrede brug nodig, maar weet niet of het die kant op gaat." Schenk (VVD): ,,Het viaduct kunnen we niet optillen, dat blijft een flessenhals, het probleem zit in de kruising daar en de stoplichten."

Door het Binnenveld

Maar hoe is het probleem dan op te lossen? Voor Rob van der Zee van Trots op Nederland is de oplossing makkelijk: ,,Het doortrekken van de A30 naar de A15 is het meest logisch." Een snelweg dus door het agrarische Binnenveld? ,,Ja, dat is dan jammer voor het Binnenveld maar we zijn een partij voor de mensen." En er zijn er meer die met een schuin oog naar een tweede brug bij Wageningen kijken. ,,We hebben een tweede oeververbinding nodig", aldus Evert Brouwer van de PvdA.

Eén stem

Toch zijn er diverse fractievoorzitters die juist wel eerst vier rijstroken op de brug willen. Gert van Laar van de SGP wil dat in ieder geval ook. Geertje Wiesenekker van Rhenens Belang vindt dat de gemeente best wat meer op de trom mag slaan op het provinciehuis in Utrecht, waar toch de rekening betaald moet gaan worden. ,,We betalen allemaal wegenbelasting, 121 miljoen aan de provincie. Dan moeten we niet bescheiden zijn, het uiterste puntje van de provincie Utrecht moet zijn stem laten horen." Daarbij zou het volgens Drost wel nuttig zijn wanneer Rhenen met één stem spreekt om ook wat voor elkaar te krijgen op het provinciehuis.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei