Ron Reitsma doet bronstig hert het beste na tijdens het NK burlen

HOGE VELUWE - Wie kan de imponerende bronstroep van het edelhert het beste imiteren? Dit jaar is dat Ron Reitsma die zondag op het NK burlen de eerste plaats pakte. Voor enkele honderden toeschouwers, zonder overigens ook daadwerkelijk een hert te lokken.

Vorig jaar was hij nog de verliezend finalist maar zondag op de vijfde editie van het NK burlen pakte Ron Reitsma dan de felbegeerde zege. De jury had hem in de eerste ronde van 15 deelnemers al de maximale score gegeven en in de finale was hij ook niet te stuiten. 

Kwinkslag

Volledig scherm
Latere winnaar Ron Reitsma toont presentator Juila Marijn zijn attributen. © DG

Het NK burlen, voor de ene deelnemer was het een serieuze zaak, voor de ander vooral een middagje op het podium staan met een kwinkslag. ,,Het is ook een beetje begonnen als een grap, maar in Duitsland nemen ze het erg serieus", vertelt boswachter Henk Ruseler namens de organisatie. Over de beide finalisten was hij zeer te spreken. ,,Toen die in de finale bezig waren, kreeg ik een bericht dat de herten hier verderop al aardig onrustig worden." Met een kwinkslag, inderdaad. Hij was vooral onder de indruk van de pas 7-jarige Kay van der Vliet. ,,Dat was opvallend hoe goed hij dat deed."

Operazangeres

De jury had met Mylou Mazali zelfs een operazangeres in de gelederen. Bij de winnaar twijfelde ze even. ,,Maar dat was omdat ik eigenlijk op zoek was naar de 6", terwijl 5 het hoogst te vergeven punt was. Andere deelnemers kwamen er minder genadig vanaf met het juryrapport, waaronder Jette Kuit. Zijn burlen werd omschreven als dat van een depressief hert met buikloop.

Er komt volgend jaar zeker een zesde editie, aldus Henk Ruseler.

Volledig scherm
Een paar honderd man waren op het NK burlen afgekomen. © DG
Volledig scherm
De twee finalisten. © DG
Volledig scherm
Winnaar Reitsma met de jury. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

De Vallei