Rondweg-Oost moet fileprobleem Rondweg-Oost oplossen

VEENENDAAL - Alle mooie ideeën en met viltstift getrokken trajecten ten spijt: de Rondweg-Oost in Veenendaal lijkt gewoon verdubbeld te gaan worden. Dat is althans de conclusie die getrokken kan worden na de donderdag door de provincie belegde informatie-avond.

In december moet de knoop doorgehakt worden over hoe het dreigende verkeersinfarct van de Rondweg-Oost in de toekomst afgewend kan worden. De provincie - beheerder van de weg - heeft de afgelopen maanden alle ideeën en trajecten nog eens door laten rekenen. Van extra wegen, zijwegen, omleidingswegen en allerlei andere mogelijke maatregelen. 

De uitkomst gisteravond in het Veenendaalse gemeentehuis: eigenlijk is er maar één optie. En die is de huidige rondweg verbreden van twee keer één naar twee keer tweebaans. Ook al loopt die weg langs woningen, scholen en sportvelden.

Cynische reacties

Dat leidde donderdag op de info-avond soms tot wat cynische reacties bij Veenendalers die op een eerdere info-avond in april nog van gedeputeerde Jacqueline Verbeek het verzoek kregen om zo veel mogelijk ideeën aan te dragen. Maar dat een autobaan dwars door het Binnenveld het niet zou gaan halen, zal voor niemand een verrassing geweest zijn. ,,We weten nu van andere varianten waarom ze niet haalbaar zijn’’, aldus een spreker van onderzoeksbureau Sweco dat alles had doorgerekend.

Luchtkwaliteit

Volgende week woensdag gaat de provinciale stuurgroep de knoop doorhakken welke van de trajecten verder onderzocht gaan worden. Dat zal zeer waarschijnlijk traject 1, de huidige rondweg-oost, worden. En dan wil de provincie vooral onderzoeken wat alle opties op de weg voor gevolgen hebben. Voor de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en andere zaken waar aanwonenden zich zorgen over maken.

Volledig scherm
De opening van het eerste deel van de Rondweg in 2001. De provincie vreest dat het verkeer op de weg tegen 2030 helemaal vast gaat lopen. © Cord Otting

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei