Volledig scherm
Politie aan het werk bij de woning in Ede waar Willianne dood werd gevonden. © Herman Stover

Ruzie over vergeten geld na seksafspraak werd Willianne fataal

EDE - Tegen de 21-jarige Thomas B. is woensdag zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor de moord op Willianne van Stempvoort (19) uit Ede. B, die vandaag terecht staat, had op de fatale dinsdagavond een afspraak voor betaalde seks. De situatie liep uit de hand omdat hij naderhand het afgesproken geld was vergeten.

Dat bleek woensdagochtend tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in de Arnhemse rechtbank. 

Aanvankelijk leek B. niet van plan om de vragen van de rechtbank te beantwoorden, maar na overleg met zijn advocaat Bart Molenaar, besloot hij toch tekst en uitleg te geven.

De verdachte en het slachtoffer kenden elkaar van school. Ze waren elkaar uit het oog verloren maar kregen weer contact via Whatsapp. De gesprekken gingen aanvankelijk over koetjes en kalfjes, maar werden gaanderweg seksueler van aard. Willianne ging daar volgens B. in mee tot er een concrete afspraak werd gemaakt voor seks tegen betaling.

Geen geld

B. fietste naar het huis waar Willianne woonde. Daar trok zij hem af. Toen naderhand bleek dat B. het geld was vergeten, werd Willianne erg boos. B. raakte in paniek en wurgde haar met een touwtje dat hij toevallig bij zich had. Daarna sloeg hij haar met een snoeischaar die in de woning stond.

Tijdens de rechtszitting bogen deskundigen en de rechters zich over de vraag of Thomas B. volgens het volwassenenrecht of het jeugdstrafrecht berecht moet worden. De psycholoog van de kliniek die B. observeerde adviseert de verdachte direct naar een tbs-kliniek te sturen om hem daar langdurig te laten behandelen.

De officier van justitie zijn er twee scenario's: ofwel B. is door het lint gegaan op het moment dat Willianne hem erop aansprak dat hij geen geld had. Ook is het mogelijk dat B. een vooropgezet plan had. Hij had een wapenverzameling, zoals De Gelderlander eerder als onthulde, ook schreef hij zeer duisteren teksten over - vrij vertaald - het bloed van hoeren waarmee hij zijn voeten wilde wassen.

Volgens B moet aan de wapenverzameling en aan de duistere teksten niet te veel waarde worden gehecht. De wapens zijn een hobby de teksten waren voor zijn metalband.

Na de bespreking van de feiten zal de officier van justitie zijn strafeis uitspreken. Dat zal ergens in de loop van de ochtend of begin van de middag zijn.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei