Volledig scherm
Het gemeentehuis van Scherpenzeel. © Google Street View

Scherpenzeel heeft nieuw college en blijft zelfstandig: geen fusie met Barneveld

SCHERPENZEEL - Een raadsmeerderheid heeft maandagavond gekozen voor een zelfstandig Scherpenzeel. Een fusie met Barneveld kon niet op voldoende steun rekenen.

Eerder die avond viel het college omdat Pro Scherpenzeel en de CU uit de coalitie met GemeenteBelangen Scherpenzeel stapten. GBS en SGP besloten een nieuw college te gaan vormen.

GBS en SGP (8 van de 13 zetels) stemden tijdens een drukbezochte raadsvergadering in Kulturhus De Breehoek voor zelfstandig blijven. Een minderheid, CU, CDA en Pro Scherpenzeel (5 zetels), was tegen.

GBS en SGP noemen zelfstandigheid de beste manier om het voorzieningenniveau en het karakter van het dorp te behouden. Dat zelfstandigheid naar alle waarschijnlijkheid tot forse lokale lastenverzwaring voor huishoudens zal leiden, is volgens SGP-fractieleider Maarten Zwankhuizen geen reden om voor een fusie te kiezen. ,,We kunnen niet uitsluiten dat als Scherpenzeel fuseert er alsnog een lastenverzwaring aan zit te komen. Dat is eerder ook bij andere gemeenten gebeurd.’’

Forse kritiek

CU, CDA en Pro Scherpenzeel lieten forse kritiek horen op het aangenomen initiatiefvoorstel van GemeenteBelangen Scherpenzeel over een zelfstandig Scherpenzeel. De partijen voorspellen dat de gemeente de komende jaren niet in staat zal zijn om de kwaliteit van het ambtenarenapparaat te verbeteren en een financieel gezond beleid te voeren.

CU-fractieleider Marieke van de Beek zette de financiële onderbouwing van GBS om de gemeente Scherpenzeel toekomstbestendig te maken weg als ‘wensdenken’ en ‘luchtfietserij’.

Aan het begin van de raadsvergadering stapten Pro Scherpenzeel en de CU uit het college. Dit omdat ze naar eigen zeggen het debat over de toekomst van Scherpenzeel niet wilden laten overschaduwen door de vertrouwenscrisis die binnen het college was ontstaan.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei