Volledig scherm
De raadszaal van Veenendaal. © Herman Stover

SGP Veenendaal gaat hertelling stemmen aanvragen

VEENENDAAL - De SGP in Veenendaal gaat vanavond een hertelling aanvragen van de stemmen van de gemeenteraadsverkiezing. Het verschil tussen de SGP en de PvdA om een restzetel is één stem.

Fractievoorzitter Dick Both van de Veenendaalse SGP heeft aangekondigd dat hij vanavond een hertelling aan gaat vragen in de afscheidsraad. ,,Ik heb er wel een dubbel gevoel over. Maar het verschil is zo klein, je wilt niet vier jaar lang met twijfel blijven zitten. Bovendien zijn er ook nog zestien stemmen onverklaard."

De SGP zakte in de verkiezingen van 5 naar 4 zetels. Maar uit het proces verbaal van de kiesraad blijkt dat het verschil om de laatste restzetel slechts één stem is tussen de SGP (808 stemmen) en de PvdA (809 stemmen)." De PvdA kan bij een hertelling zijn ene zetel kwijtraken. Hans van de Braak, de nieuwe fractievoorzitter, wacht dan ook in spanning af. ,,Toen ik de cijfers vrijdag zag, had ik al zo'n gevoel. Het wordt billen knijpen."

Mocht de raad vanavond instemmen met een hertelling, dan moet dat woensdag gebeuren. Donderdag staat de installatie van de nieuwe gemeenteraad op het programma.

De vraag is waarom vrijdag na het opmaken van het proces verbaal al niet besloten is om te gaan hertellen met slechts één stem verschil bij een restzetel. SGP-fractievoorzitter Both: ,,Er zijn gemeentes als Amersfoort en Maastricht waar ze zelf dat initiatief hebben genomen." In Veenendaal gaat de SGP dat nu dus doen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei