De Muur van Mussert in de huidige staat op camping De Goudsberg in Lunteren.
Volledig scherm
De Muur van Mussert in de huidige staat op camping De Goudsberg in Lunteren. © Herman Stover

Sloop dreigt voor Muur van Mussert in Lunteren

videoLUNTEREN - De eigenaar van Recreatiecentrum De Goudsberg, Roderick Zoons, heeft bij de gemeente Ede een sloopmelding gedaan voor de Muur van Mussert op zijn terrein. Het forse bouwwerk dreigt daarmee na ruim tachtig jaar te verdwijnen. 

11 reacties

 • Lezersmening

  5 jaar geleden
  Ik lees vereniging oud Ede. Nou vraag ik me af wat de Lunteranen er van vinden. U bent zeker vergeten dat ten tijde van AZC discussie er in de omgeving een varkenskop gedeponeerd is? Mannen met varkenskoppen op in demonstraties meeliepen? Weg met die plek. Voordat het een "verzamelplek" wordt. Zet er wel een herdenkingsplaat neer. 
 • Lezersmening

  5 jaar geleden
  Monumenten worden opgericht. Dit is een overblijfsel van hele foute figuren, die als we niet oppassen zomaar opeens een bedevaartsoord voor neonazistische figuren kan worden. Dus weg ermee. Pyramides zijn geen overblijfselen van slavernij maar architectonische hoogstandjes die met een andere moraal dan tegenwoordig zijn opgericht. Waarom slavernij nu in de discussie binnenkomt snap ik trouwens niet. Evenmin de vergelijkingtussen deze hoop stenen en echt schitterende bouwwerken.
 • Simon Pol

  5 jaar geleden
  De Vereniging Oud Ede vindt het bewaren van de muur belangrijk. Misschien een beetje wrang maar de Duitse taal heeft hier met Denkmal en zelfs Mahnmal mooiere woorden voor dan ons Monument. In Nederland spreken we over donker erfgoed . Hoe dan ook; met behoud van De Muur laat je zien dat brallers met hoogmoedwaanzin er waren en waarschuwt voor nieuwe...De Muur kan gewoon ingepast worden in het park. De gemeente heeft een  erfgoed verordening die zij prima kunnen toepassen om sloop te voorkomen.Simon van de Pol, Voorzitter Vereniging Oud Ede
 • Rvd

  5 jaar geleden
  U noemt voorstanders van de muur en PVVers dus NSBers? Het is gewoon een stukje historie wat je moet laten staan en waar we van kunnen leren en ons beseffen hoe het destijds ging. Anders kunnen we net zo goed half Europa afbreken, aan bijna ieder monument zit wel een 'mindere leuke' kant. De pyramids staan ook symbool voor slavernij, afbreken dan maar? 
 • Lezersmening

  5 jaar geleden
  En wie komt op welk moment naar dat gedrocht kijken? Foute figuren? We hebben genoeg monumenten om te herinneren. Deze kwalijke puist weghalen zodat het nimmer een bedevaartsoord kan worden voor die varkenskopdragers en andere opruiers.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei