Volledig scherm
De finaletaart 'Mocha Cherry Wedding'. © Omroep Max

Smullen! Met deze meesterwerkjes won Hans uit Ede 'Heel Holland Bakt'

EDE - Hans Spitsbaard (22) uit Ede is de winnaar van het vijfde seizoen van Heel Holland Bakt. Nu staat de student voor de keuze: door met zijn studie Technische Bedrijfskunde of op naar een leven als patissier? Zeker is: zijn baksels blonken uit in technisch vernuft. Een overzicht.

De eerste aflevering was het even 'warmdraaien' voor de Edenaar. Bij de eerste opdracht, het maken van een truffeltaart, had Hans moeite met het smelten van chocolade. Een gouden tip van Meester Patissier en jurylid Robèrt van Beckhoven - 'Die kom past in de magnetron' - hielp de 22-jarige in het zadel.

Frisse liefde

Volledig scherm
De taart 'Frisse liefde'. © Omroep Max

Samen met zijn chocoladezoenen en het spektakelstuk 'Frisse liefde' – een taart van pistache biscuit met matcha, een botercrème met citroenmelisse en limoncello én een vulling van zacht fruit – was het goed genoeg voor ronde twee.

Jongste meesterbakker ooit in Heel Holland Bakt
In de tweede ronde deed Hans iets bijzonders. Hij werd uitgeroepen tot 'Meesterbakker van de week' en werd daarmee de jongste meesterbakker in de geschiedenis van het programma.

Dat deed hij bijvoorbeeld met de taart Ode aan Oma, gemaakt met onder meer Fryske dúmkes, walnotenbiscuit en de sinaasappelbotercrème. Zijn spektakelstuk was een 'dooretertje': een chocoladetaart met de naam Death by Chocolate.

Smullen van bierbeslag

Een scheutje bier in het beslag, menig smulpaap kan dat waarderen. Daarom deed Hans Spitsbaard uit Ede het in de derde ronde in zijn cakebeslag, speciaal voor Meester Patissier en jurylid Robèrt van Beckhoven. Een goede zet. 'Erg lekker', aldus de jury'.

Zijn spektakelstuk, The Lumberjack, een taart die er van buiten uitzag als een boomstam, maar van binnen als een houthakkersshirt, maakte ook indruk op de jury.

Brood

Tijd voor brood. De Edenaar bakte in de volgende ronde – de aflevering brood – Een hartig boeket, een broodmand voor liefhebbers van smaakexplosies. De man was gevuld met 'pittige Stilton-pistache-broodjes, geurige pestobroodjes en Mediterrane olijf-tomaatbroodjes'.

Wil je het boeketje zelf maken? Zet je schrap voor een flink recept.

Opnieuw meesterbakker

De week erop was Hans opnieuw de beste en werd voor de tweede keer Meesterbakker van de week. Dat deed hij onder meer met zijn Vesuvio di Amaretti, een taart met kaneelbavarois met bitterkoekjes, amandellikeur en een appeltaartbodem. Het oordeel? ,,Hij is levensgevaarlijk. Deze wil je blijven eten.’’

Het spektakelstuk was de lustrumcake Never ending..., gemaakt van pistachebiscuit, sinaasappel botercrème, sinaasappel-pistachecrème, chocolade en pistache macarons.

Ja hoor.... wéér meesterbakker

Volledig scherm
De zes kogelgebakjes 'Fire in the Hole'. © Omroep Max

In de kwartfinale deed de Edenaar opnieuw goede zaken. Hij werd wéér Meesterbakker van de week. En dat is inmiddels 'saai', grapte concurrente Ine.

Hans maakte onder meer de kogelgebakjes Fire in the Hole, met chocolademousse, mangocrémeux en frambozencoulis, waren volgens jury Janny van der Heijden ,,niet alleen een feestje om naar te kijken, maar ook om te eten’’.

Ook voor zijn spektakelstuk Puur Nederland – een grote molen van nougatine – kreeg hij opnieuw niets dan complimenten. 

Naar de finale!

Dit keer geen predicaat 'Meesterbakker' voor de 22-jarige student, maar wel een finaleplaats. De Saint Honoré taart van Hans was subliem: de sinaasappeltwist verleidde jurylid Janny van der Heijden eerst tot 'een tien met een griffel', en daarna tot de 'zoen van de juffrouw'.

Met spektakelstuk Ode aan André, op basis van boerenjongens (rozijnen op brandewijn),  palmde hij niet alleen de presentator in. De jury beloonde de Edenaar met een finaleplaats.

Mocha Cherry Wedding

Hans Spitsbaard: ,,Mensen zeiden: Hans, dat kun je nooit, laat het toch zitten. Maar voor mij is iets niet kunnen geen optie. Vroeger had ik een slabbetje waarop stond: ik weet niet wat ik wil, maar ik wil het nu. Nu is het: ik weet precies wat ik wil en ik wil het nu. De aanhouder wint.’’

En dat blijkt, want al had hij geen foutloze finale, hij troefde concurrenten Marjolein en Gwenn af en is nu de winnaar van Heel Holland Bakt. Dat deed hij onder meer met zijn spektakelstuk Mocha Cherry Wedding, een bruidstaart van onder meer Victoria sponge cake, kersen, hazelnootpraliné-crème en een hart van treksuiker.

Volledig scherm
Spektakelstuk 'Puur Nederland', een grote molen van nougatine. © Omroep Max
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei