Volledig scherm
PREMIUM
Het Expat Center Food Valley in Wageningen © Sven Menschel

Sneller op je plek in Nederland dankzij de hulp van het Expat Center in Wageningen

EDE / WAGENINGEN - Een werknemer uit India naar Nederland halen: steeds meer bedrijven draaien er hun hand niet meer voor om. Maar hulp is altijd welkom.

Wat doet het Expat Center?
Het Expat Center Food Valley is een stichting die er – tegen betaling – voor zorgt dat werknemers een verblijfsvergunning krijgen en in Nederland aan de slag kunnen. Ook brengt de organisatie de werknemer in contact met derden als verzekeraars en huisvesters. De expats komen meestal voor een bepaalde tijd naar Nederland. Bij bedrijven krijgen ze vaak minimaal een jaarcontract, bij de universiteit komen ze soms voor een periode van vier jaar, of juist voor een korte periode, denk aan een half jaar. Het gaat voornamelijk om hogeropgeleiden. Het Expat Center Food Valley hielp sinds de start in 2014 meer dan vijfduizend expats (plus 250 partners en 260 kinderen van expats) geholpen. Het gaat daarbij om 143 verschillende nationaliteiten. De meeste expats komen uit China, Brazilië en Iran.

Voor het Edese content-productiebedrijf Lukkien is een uitdaging niet snel te klein. Toch blijkt het steeds lastiger om goede mensen te vinden voor het werk dat het bedrijf doet.

Toen een paar jaar geleden bleek dat de markt in Nederland te krap was, besloot het bedrijf de blik naar buiten te richten. ,,We hebben in het verleden wel geprobeerd projecten te outsourcen in andere landen. Maar dat werkte minder dan we hadden gedacht’’, zegt  Chantal Bakkes, Talent Manager van Lukkien. 

En dus besloot het bedrijf voor het eerst werknemers uit India, Bangladesh en Bosnië naar Nederland te halen. Solliciteren gebeurde via Skype. Daarna werd het Expat Center Food Valley in Wageningen aan de gang gezet om alle papieren te regelen.

,,Het is een hele operatie. Je bent in zo’n procedure toch al kritischer dan bij een reguliere sollicitatie.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei