Volledig scherm
Het stadsstrand in het hart van Veenendaal. © Foto Raphael Drent

SP voelt zich aan de kant gezet in discussie stadsstrand

VEENENDAAL - Wat gaat er gebeuren met het stadsstrand in Veenendaal? Iedereen mocht meedenken en plannen indienen. De SP baalt echter een beetje dat ze buiten de werkgroep wordt gehouden die de plannen bekijkt.

Het stadsstrand, een tijdelijk initiatief in het Veenendaalse centrum, is de laatste jaren erg populair geworden. Het ligt echter op dure bouwgrond en niet bebouwen kost miljoenen. De gemeenteraad neemt in februari een beslissing over de toekomst van het stadsstrand. En iedere Veenendaler mocht ook een plan indienen. Woensdag buigt een werkgroep zich over de ingestuurde ideeën.

Petitie

Die werkgroep bestaat uit leden van vijf politieke partijen. Maar daar zit de SP niet bij. En dat is bij die partij een beetje in het verkeerde keelgat geschoten. Want uitgerekend de SP had in 2017 veel werk gemaakt van het stadsstrand met een maanden durende en door een kleine 11.000 mensen ondertekende petitie. ,,We vroegen naar die werkgroep, hoe die samengesteld zou gaan worden, want we wilden daar graag deel van uitmaken", aldus Sietse van de Bij namens de SP. ,,Maar toen kregen we te horen dat de groep al rond was en dat we er niet bij mochten. Ook niet als extra zesde partij."

Motie

Hoe zit dat? VVD-fractievoorzitter Dylan Lochtenberg, aanspreekpunt voor de stadsstrand-groep: ,,De groep is samengesteld uit partijen die over het stadsstrand een motie hadden ingediend om de Veenendaler mee te laten denken. Dat gaan we nu ook niet meer veranderen, maar voor een volgende keer zou het goed zijn om deze werkwijze nog eens tegen het licht te houden."

Semi-openbaar

Er zijn diverse ideeën binnengekomen, ook al was het een bijzonder pittige lijst van voorwaarden waar indieners naar moesten kijken. Die indieners mogen morgen de haalbaarheid van hun ideeën 'verkopen' in de aanwezigheid van deskundigen in theater De Lampegiet. Het gaat om een semi-openbare bijeenkomst waar in principe alleen de werkgroep bij zit. De SP laat weten er alles aan te doen om er bij te kunnen zijn.

 Het is de bedoeling dat er op 8 februari een tweede avond komt waar wel iedereen bij mag zijn. Of alle ideeën voor het stadsstrand van de burgers dan weer aan bod komen of dat er nog geselecteerd gaat worden, kon Lochtenberg nog niet zeggen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei