Spannende nacht op vervaarlijk ogende Holleweg

WAGENINGEN - Wageningen Als er één plek in Wageningen is waar het volgens de overlevering kan spoken, dan is het wel de steile, door hoge bomen omgeven, duister ogende Holleweg. Dáár speelt zich op 27 en 28 oktober een theaterspektakel rond de Nacht van de Nacht af.

De vervaarlijk ogende kasseienweg op de flanken van de Wageningse Berg was, zo wil de legende, een plek waar door Germanen offers werden gebracht en rechtspraak werd gepleegd. Zo werden er brandende wagens de berg afgeduwd, waarbij mensen moesten proberen rennend voor dat rollende vuur uit het vege lijf te redden. Wie overleefde was onschuldig aan wat hem of haar ten laste was gelegd. 

Brandend wagenwiel

Een ander verhaal is dat prehistorische priesteressen hier de toekomst voorspelden door een brandend wagenwiel (nog steeds siert een wagenwiel het Wageningse gemeentewapen) in de Holleweg naar beneden te rollen. Bleef het wiel tot beneden overeind, dan voorspelde dit een goed jaar of een goede afloop van de oorlog.

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks landelijk evenement in het teken van duister. De Wageningse invulling daarvan is ‘Een Nacht op de Holleweg’. Diverse Wageningse culturele instellingen hebben de handen ineen geslagen voor het totaaltheater. Het is een coproductie van toneelgroep Toteel, koor Musica Vocale, dansschool Bransz en de artiesten van Circus Lucifer. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober geven ze drie voorstellingen om om 19.30, 20.45 en 22.00 uur.  De toegangsprijs is 10 euro. Wie wil komen moet een mail sturen met gewenste datum en tijdstip naar toteel@live.nl. Verzamelen bij de ingang van Arboretum Belmonte. 

Volledig scherm
De Holleweg in Wageningen © DG/Eric Wijnacker
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
  PREMIUM
  VIDEO

  Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

  LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.
 2. ‘Dus u moest in de oorlog uw hondje achterlaten?’ Scholieren horen wat oorlog deed met Wageningers
  PREMIUM
  VIDEO

  ‘Dus u moest in de oorlog uw hondje achterla­ten?’ Scholieren horen wat oorlog deed met Wagenin­gers

  WAGENINGEN - Wat is oorlog? ,,Oorlog is vreselijk’’, zei de 10-jarige Teun Spierenburg. ,,Dat heb je heel mooi en juist gezegd‘’, zei Mia S. Wigman. De 88-jarige Wageningse kwam op de G.J. van den Brinkschool vertellen over haar ervaringen, als 10-jarige, toen de oorlog begon in Wageningen. De aftrap van het schoolproject Oorlog in mijn buurt raakte de scholieren van de groepen 7 en 8. ‘Dat was bij ons’ was meer dan eens een uitroep van de kinderen. De oorlog kwam opeens heel dichtbij in de klas.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei