Volledig scherm
Cultuurgebouw Spectrum, gelegen tussen de Cultuurfabriek en gebouw Tricotage, is al dicht sinds november 2017. © Bernie Unen

Spectrum mogelijk pas na de zomer open

VEENENDAAL - Kunnen de gebruikers van het nu gesloten cultuurcentrum Spectrum in Veenendaal weer terug na de zomer? Wethouder Marco Verloop hoopt van wel maar dat kan veel geld gaan kosten.

Spectrum werd op 1 november 2017 gesloten omdat er mogelijk iets mis is met de betonnen vloeren. Het is een van meerdere gebouwen in Nederland die dicht zijn vanwege mogelijke constructiefouten. Voor de gebruikers is tijdelijk elders onderdak gevonden in Veenendaal. Dat zijn muziekschool De Muzen, Filmhuis Veenendaal, de Volksuniversiteit en TopTaal Veenendaal.

Keuze maken

Ruim drie maanden later is nog steeds niet bekend wanneer de gebruikers weer terug kunnen. Die hebben bij wethouder Verloop hun zorgen uitgesproken. Verloop hoopt volgende week met een memo te komen over hoe het verder moet. ,,We willen een keuze maken. De ene methode is sneller maar wel duurder. Er is nogal wat budget mee gemoeid." Hoe veel is nog niet bekend. ,,Het gaat wel een probleem worden wanneer De Muzen, het filmhuis en de volksuniversiteit niet terug kunnen in september. Dat gaat een rol spelen in de beslissing."

Veenendaal zou dan mogelijk vooruit moeten betalen om de vloeren in Spectrum weer in orde te krijgen. Verloop laat weten dat in ieder geval geprobeerd gaat worden om de schade te verhalen. ,,We gaan wel die partijen aansprakelijk stellen  maar het gaat een langdurig proces worden om de schade te verhalen." 

Wie betaalt? 

Veenendaal is namelijk niet de enige gemeente die te maken heeft met onveilige betonvloeren, het gaat om tientallen gebouwen in Nederland. En er is nog geen duidelijkheid over de schuldvraag en wie dat moet gaan betalen: de gemeente als opdrachtgever, de aannemer, de betonvloeren leverancier of de verzekeraars.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei