Volledig scherm
Jasper van Geijtenbeek, raadslid van de SP. © William Hoogteyling

SP’er Jasper van Geijtenbeek vindt het ‘even mooi geweest’ in Utrechtse Heuvelrug

De Socialistische Partij doet op 21 maart niet mee aan de verkiezingen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De partij geeft drie zetels op en dat doet pijn. Fractievoorzitter Jasper van Geijtenbeek (34) uit Amerongen houdt niet van half werk.

Waarom doet de SP niet mee aan de raadsverkiezingen? 
,,Het is absoluut niet zo dat het hoofdbestuur van de SP druk heeft uitgeoefend. Het is onze beslissing geweest. Want ik wil geen half werk leveren. We hebben als bestuur in mei vorig jaar onze leden een aantal scenario’s voorgelegd. Een daarvan was een kandidatenlijst maken. Of het scenario dat we nu hebben gevolgd: niet meedoen. Dat heeft opvallend genoeg niet tot veel discussie geleid. Wel was er teleurstelling. We hebben gewoon niet genoeg mensen voor de fractie en het bestuur. We willen het goed doen en niet halfbakken. Dan moet je een besluit nemen. Er moeten andere mensen komen die de kar gaan trekken. Er zijn wel leden die incidenteel iets willen doen, maar geen raads- of commissielid willen worden. Dat is niets voor ze, menen ze. Wij drukken mensen geen folders in de handen om uit te delen. Wij willen in gesprek met onze inwoners en vragen naar problemen.”

Nog één gemeenteraadsvergadering, is dat jammer?
,,Ik zit nu bijna tien jaar in de raad. Ik was de jongste en dat ben ik nog steeds. Ik was toen 25 jaar, nu 34. Het stemt me wel somber dat ik nog steeds de jongste ben. Gelukkig staan op de kandidatenlijsten nu wel een paar jonge mensen. Ik heb er veel geleerd. Ik durf nu veel meer voor grote groepen te spreken. Ik ben commissielid geweest, raadslid, waarnemend voorzitter van de raad, fractievoorzitter. Het is nu wel even mooi geweest.”

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Jasper van Geijtenbeek, raadslid van de SP. © William Hoogteyling

De SP geeft drie zetels en invloed op. Doet dat pijn?
,,Drie zetels was voor de SP in 2014 een ongekend aantal. We gingen van één naar drie zetels. Dat hadden we nooit verwacht. We waren en zijn erg afhankelijk van wat er in Den Haag gebeurt. Roemer deed het goed en daar profiteerden wij van. Het doet pijn om drie zetels op te geven. Het is enorm balen. We haalden in 2014 ruim 2.400 stemmen. Veel voor ons. Maar we zijn nu wel eerlijk en duidelijk geweest waarom we het nu zo doen. We kunnen het uitleggen.” 

Burgemeester Naafs heeft gezegd de SP te gaan missen. Ga jij het raadswerk missen?
,,De debatten in de gemeenteraad en in verkiezingstijd. Dat vind ik heerlijk. Het valt me op dat het nu nog wel heel erg tam is. In het verleden vond ik een raadslid heel bijzonder. Later, toen ik het zelf werd, had ik echt zoiets van: ‘wow raadslid, zo ver heb ik het maar geschopt.’ Het is nu meer gewoon geworden. Ik merk wel dat ik als raadslid veranderd ben. Ik ben meer ambtelijke taal gaan gebruiken. Dat gaat ongemerkt. Ik betrap me er zelf soms op. We krijgen erg veel ambtelijke stukken in de mail. We moeten elkaar als partijleden daar scherp op houden. Het gaat om wat de burgers van de Utrechtse Heuvelrug vinden en willen. Dat telt.”

Wat is het hoogtepunt?
,,Wij werden door de andere partijen, met veel ervaring en ouderen, vooral gezien als een protestpartij die overal tegen was. Dat hebben we weten te keren. Wij zijn niet van die roeptoeters, niemand overigens in de raad. Daar houden de Heuvelruggers niet van. Doe maar gewoon. Ik ben dus trots dat we de SP als een serieuze partij hebben neer kunnen zetten; met heldere standpunten waar goed mee te overleggen is. Dat is de verdienste van iedereen binnen de fractie.”

Quote

Wij zijn niet van die roeptoe­ters, daar houden de Heuvelrug­gers niet van

Jasper van Geijtenbeek

En het dieptepunt?
,,Dat we er niet in zijn geslaagd een openbare school in Amerongen open te houden. Ik woon in Amerongen, al heel mijn leven. Dit heeft mij diep geraakt. De school zat nota bene net in een nieuw gebouw. Dat heeft te lang op zich laten wachten, waardoor veel ouders voor een andere school kozen. Dat is heel erg spijtig.”

Quote

We kunnen, en dat zegt niets over mijn stem, goed zaken doen met de VVD

SP’er Jasper van Geijtenbeek

Wat gaat Jasper op 21 maart stemmen?
,,Enige tijd geleden heb ik een twitteraccount WatstemtJasper aangemaakt. Een foto met een beetje vragend hoofd erbij. Die heb ik voor de gein gemaakt. Veel raadsleden reageren op dat account. Dat is soms hilarisch. Natuurlijk ga ik wel stemmen, maar ik weet nog niet op welke partij. Dat hangt heel erg af van hoe de partijen zich presenteren de komende weken. Ik ga af op personen. We kunnen, en dat zegt niets over mijn stem, heel goed zaken doen met de VVD. Duidelijke taal, we weten wel wat we aan elkaar hebben. De SGP en de BVH zullen mijn stem niet krijgen, want die staan wel heel erg ver bij mij vandaan. De SGP is sinds het vertrek van Gerrit Boonzaaijer naar het college erg braaf en de BVH doet vaak voorstellen die in het verleden al zijn weggestemd. Leden verwachten dat ik voor Open (combinatielijst GroenLinks/PvdA) zal gaan stemmen, omdat die wel dichtbij staat. Maar ik weet het nog niet.”

Komt er een stemadvies voor SP-kiezers?
,,Of ik dat moet doen heb ik lang getwijfeld. Open zit aan de linkerkant, maar het is geen automatisme om Open te kiezen. Tenzij in de campagne iemand een hele domme opmerking maakt, dat ik dan kan zeggen: op die partij moet je niet stemmen. Of een andere partij komt met hele sterke punten, dan zou ik zeggen: ik weet niet wat jullie doen, maar ik stem op deze partij. Ik vrees dat veel SP-kiezers niet gaan stemmen. Die weten het niet. Dat hoop ik niet. Uiteindelijk moet iedereen het allemaal zelf weten.”

Zien we Jasper terug in de raad?
,,Ik ga nu eerst een jaartje nietsdoen, zeg maar een sabbatical. Ik zal nog wel iets gaan doen bij de SP, maar meer op de achtergrond. Statenlid, ja misschien wel. Die verkiezingen zijn volgend jaar. Naar Den Haag wil ik niet. Dat wereldje hangt van leugens aan elkaar. Met de SP willen we in 2022 weer terugkomen en als het bestuur me vraagt om raadslid te worden, zal ik wel ja zeggen. Ik zal niet automatisch als nummer één terugkeren. Als iemand het wil, prima, doe maar. Het spel van de politiek spreekt me wel aan. Dus graag.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei