Volledig scherm
De overweg bij de Sysselt © Herman Stšver

Spoorwegovergang Ede blijft na protest toch open

EDE - De spoorwegovergang Sysselt, ter hoogte van de Dr. Hartogsweg in Ede, blijft open tot er een nieuwe fiets- en loopbrug is nabij de bosrand van de Sysselt. De gemeente Ede geeft daarmee toe aan een reeks protesten tegen de afsluiting van de gelijkvloerse spoorwegovergang. 

In eerste instantie wilde de gemeente de overgang afsluiten om zo het werk aan het spoor van de komende jaren mogelijk te maken. 

Op de schop

Station Ede-Wageningen en de stationsomgeving gaan volledig op de schop. De spoorwegovergang zou ook dicht moeten, omdat er de komende jaren per uur veel meer treinen over het traject Ede-Arnhem gaan rijden. 

Bezwaren

Maar de aangekondigde afsluiting zorgde voor vele bezwaren bij omwonenden. Volgens Leo Langeveld van de Fietserbond wordt de overgang veel gebruikt. ,,Dagelijks gaan er tal van mensen over, onder meer om in het bos te wandelen.’’ De Fietsersbond en de wijkvereniging Bosschage vroegen de gemeente om te wachten tot de nieuwe fiets- en wandelbrug klaar is, voordat de overgang wordt afgesloten. 

In eerste instantie reageerde de gemeente afwijzend. Maar uit een nieuw voorstel aan de gemeenteraad stelt Ede dat het alsnog mogelijk is. ,,Dit is goed nieuws voor heel Ede. Echt fijn zeg’’, aldus Langeveld.

  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei