Volledig scherm
Kranslegging door burgemeester Wouter Kolff en wethouder Engbert Stroobosscher. © De Gelderlander

Stoeptegels moeten herinnering aan oorlog levend houden in Veenendaal

VEENENDAAL - De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog mag niet verbleken in Veenendaal. En om dat te voorkomen, wil de gemeenteraad dat plekken in de stad met een herinnering aan die oorlog gemarkeerd gaan worden. Met bijvoorbeeld bordjes of stoeptegels.

Het is een initiatief van de SGP dat unaniem door de gemeenteraad is omarmd. Plaatsen die bijvoorbeeld gemarkeerd kunnen worden zijn huizen waar het verzet bij elkaar kwam of waar onderduikers hebben gezeten. Naast het markeren van betekenisvolle plekken wil de raad ook zo veel mogelijk bestaande en nieuwe verhalen over Veenendaal in de Tweede Wereldoorlog verzamelen. Daarvoor is een bedrag van 10.000 euro uitgetrokken.

Voor Veenendaal duurde de Tweede Wereldoorlog net iets langer dan voor andere delen van Nederland. De plaats werd pas op 9 mei bevrijd, vier dagen na de officiële bevrijdingsdag. 

Verdediging

Veenendaal maakte ook deel uit van de Grebbelinie, de voormalige verdedigingslinie die inmiddels een eigen bezoekerscentrum heeft gekregen. De vereniging Oud Veenendaal is een van de groepen die de gemeente wil benaderen, net als historici en andere inwoners van Veenendaal. Het gemeentebestuur wil het cultureel erfgoed van Veenendaal weer beter zichtbaar maken. Er is een nota daarover in de maak en de verhalen kunnen daar een mooie aanvulling op zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei