Volledig scherm
Vrijwilligers van KNA halen oud papier op in Lunteren. © Herman Stöver

Stop subsidie oud papier 'mokerslag' voor KNA

EDE - Muziekvereniging Kunst Na Arbeid in Lunteren heeft contact gelegd met leden van de raad om te voorkomen dat de gemeente Ede stopt met subsidie op inzamelen van oud papier door verenigingen. Het gemeentebestuur wil die regeling per 1 januari beëindigen en het alleenrecht voor ophalen van oud papier aan inzamelaar ACV Groep geven.

Vorige week meldde de gemeente dat de subsidie voor de tientallen clubs, scholen en kerken die helpen bij de inzameling in 2 jaar wordt afgebouwd. Dat levert de gemeente een besparing op van 2 ton per jaar.

Begroting
KNA is de grootste inzamelaar van oud papier in Ede en haalde vorig jaar dik 28.000 euro binnen met oud papier. Dat is een kwart van de begroting van de muziekvereniging. Voorzitter Marco Klomp noemt het besluit van de gemeente 'een financiële mokerslag'.

Zijladers
De vrijwilligers rijden eens per twee weken een route achterop de vrachtwagens van ACV Groep en legen de oud papiercontainers. Ede wil de inzameling door vrijwilligers stoppen omdat de ACV Groep beschikt over zijladers die de vuilnismannen overbodig maken. Bovendien kan het oud papier dan ook op andere dagen dan zaterdag worden opgehaald. Ook is het volgens het gemeenbestuur oneerlijk dat de ene club al jaren geld ophaalt terwijl anderen al jarenlang op de wachtlijst staan.

Meer over het oud papier in Ede in De Gelderlander van donderdag 19 mei, editie Vallei, of in de e-paper op krant.gelderlander.nl.

De Vallei