Tientallen woningen ontruimd bij poging tot plofkraak in Leersum

Aan de Honingraat in Leersum is vannacht geprobeerd een plofkraak te plegen op een pinautomaat in de Albert Heijn. Het volledige winkelcentrum werd afgezet en ongeveer 50 woningen werden ontruimd vanwege explosiegevaar. Het explosief is inmiddels veiliggesteld.

Rond 03.00 uur kreeg de politie een melding dat er werd ingebroken in het filiaal van de Albert Heijn aan de Honingraat. Ter plaatse werd echter door de politie niets bijzonders geconstateerd.

Even voor 05.30 uur kreeg de politie opnieuw een melding. Dit keer meldde een persoon dat er een plofkraak gaande zou zijn in diezelfde Albert Heijn. In de winkel werd inderdaad een explosief bij een ING-pinautomaat gevonden.
 De daders waren er toen al vandoor. 

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
© Michiel van Beers

Explosief

Een explosievenverkenner kwam ter plaatse om het explosief te onderzoeken. Het explosief is inmiddels veiliggesteld en wordt afgevoerd naar een veilige locatie. De recherche gaat verder met het onderzoek. De eerste bewoners mochten om 09.00 uur weer terug naar hun woningen.

Ongeveer 75 personen, wonend aan de Honingraat, de Bijenkorf en de Kerkweg, werden opgevangen in verzorgingshuis De Schermerij. Zo ook Anton en Tiny Driessen. ,,We hebben eerst een uur in de kou gestaan op de parkeerplaats met dekens om'', zegt Anton. ,,Daarna was de verzorging goed. Kopje thee, koffie en een broodje. Daar heeft AH voor gezorgd.''

Tientallen ouderen werden opgevangen. Elisabeth van de Grift is enorm geschrokken. ,,Het is niet leuk. Het heeft impact. Het blijft in je hoofd zitten.''

Volledig scherm
Tientallen ouderen worden opgevangen is verzorgingshuis De Schermerij. © AD
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei