Dronebeelden boven van vuurwerk boven Eindhoven om het nieuwe jaar 2020 in te luiden.
Volledig scherm
Dronebeelden boven van vuurwerk boven Eindhoven om het nieuwe jaar 2020 in te luiden. © Rob Engelaar

Tim houdt pleidooi TEGEN een vuurwerkverbod

De roep om een vuurwerkverbod wordt luider en luider sinds de dramatische jaarwisseling. De grote reeks aan incidenten met als dramatisch dieptepunt de flatbrand in Arnhem, waarbij twee doden vielen, zorgt voor steeds meer weerstand tegen het vuurwerk. Maar niet iedereen is voorstander van een verbod.

Tim van den Berg uit Woudenberg stuurde, namens meerdere vuurwerkliefhebbers een brief naar De Gelderlander waarin hij tegen een verbod pleit. ‘Een noodkreet’ zo noemt hij het zelf. ,,Ik vrees echt dat onze hobby en traditie wordt afgepakt door mensen die lak hebben aan alle regels.”

Van den Berg stelt dat het Nederlandse consumenten vuurwerk juist veilig is, mits het goed wordt gebruikt. Zelf is het afsteken echt een passie. ,,Ik ben er het hele jaar mee bezig. Met bestellen, demo’s bekijken van nieuw vuurwerk. Deze jaarwisseling heb ik een show voor de straat in elkaar gezet. Iedereen vond het geweldig. Ik had er 1500 euro in gestoken.”

Tim van den Berg uit Woudenberg bij Skyline On Fire van Evolution Fireworks, een grote compound van Nederlands consumentenvuurwerk.
Volledig scherm
Tim van den Berg uit Woudenberg bij Skyline On Fire van Evolution Fireworks, een grote compound van Nederlands consumentenvuurwerk. © Eigen foto

Steun

Zijn brief zette hij voordat hij hem naar De Gelderlander stuurde eerst op een forum van vuurwerkliefhebbers. En daar kreeg hij veel steun.

,,Ik sluit mijn ogen niet voor wat er gebeurt. Ik snap de emotie echt. Die harde knallers die afgestoken worden als je voorbij komt met je hondje. Hulpverleners bestoken met vuurwerk kan natuurlijk helemaal niet. En zo’n gebeurtenis als in Arnhem is echt verschrikkelijk. Maar ik denk niet dat een verbod het antwoord is.”

Averechts 

Van den Berg vreest dat een verbod in Nederland er voor zorgt dat er nog meer vuurwerk uit het buitenland komt. Daar is vuurwerk het hele jaar te koop en het spul is vele malen gevaarlijk dan het Nederlandse consumentenvuurwerk.

Zelf ziet hij meer in voorlichting. ,,Laat het verschil maar zien tussen een Nederlands rotje en een Cobra 6 (illegaal knalvuurwerk). Dat is niet te vergelijken.” En verder vindt Van den Berg dat vooral de goede van de kwade gescheiden moeten worden. ,,Focus op de relschoppers en de overtreders. Deel strengere straffen uit en recidivisten zouden gewoon een straatverbod moeten krijgen tijdens de jaarwisseling. Voor geweld tegen hulpverleners moet je de zwaarst mogelijke straf uitdelen.”

Ben je het eens met Tim? Of wil je reageren? Stuur een mail naar redactie@gelderlander.nl.

De brief van Tim van den Berg: Een noodkreet van liefhebbers

Het is 1 Januari 2020, de jaarwisseling is weer achter de rug. Na alle spanning en opgewonden gevoelens van het afsteken van prachtig vuurwerk , even nagenieten van de filmpjes die zijn gemaakt van de show.

Het gejuich van de straat, de prachtige kleuren van het Nederlandse consumenten vuurwerk, het doet wat met ons! Wat een heerlijke dag hebben we weer achter de rug, op naar de volgende jaarwisseling! Althans...

Het nieuws van de dag; door heel het land hebben relschoppers zich weer flink misdragen. Het illegale/verboden vuurwerk heeft weer gezorgd voor enorm veel overlast. Hulpverleners zijn belaagd met illegale/verboden knallers en gehinderd in het verlenen van zorg. Verkeersborden en prullenbakken zijn weer opgeblazen met de illegale/verboden knallers. Zelfs auto’s die zijn afgebrand, wat bezielt deze mensen toch?

Inmiddels voelen wij ons droevig en verdrietig om dit te moeten lezen. Wij distantiëren onszelf dan ook graag van dit soort walgelijk gedrag. Een prachtige Nederlandse traditie wordt totaal verwoest door dit soort relschoppers! De blijdschap van de jaarwisseling is dan ook zo goed als onderdrukt door dit gedrag van mensen wat totaal niet met vuurwerk gerelateerd kan én mag worden.

Waarom moeten deze mensen het verpesten voor alle vaders die het geweldig vinden met hun kids Nederlands consumentenvuurwerk af te steken? Voor alle liefhebbers die een show geven aan de straat waar goed rekening wordt gehouden met onder andere de veiligheid van het publiek? Waarom moeten deze mensen het leven zuur maken van onze hulpverleners?

Wij als liefhebbers willen graag de positieve kant van het Nederlandse consumentenvuurwerk laten zien! Wij willen deze traditie behouden, maar houden zeker rekening met een ander en dieren!

Daarom een noodkreet vanuit ons oogpunt: Wilt u ons allen helpen om deze traditie op een normale manier voort te zetten? Laat deze relschoppers niet roet in het eten gooien, pak dit probleem alstublieft stevig aan! Het Nederlandse consumentenvuurwerk is onschuldig bij juist gebruik, het zorgt niet voor overlast.

Focus jullie alstublieft op de illegale/verboden knallers en de relschoppers, zij verpesten het volledig voor ons en voor uzelf.

Wij willen ook aankomende jaren mooie shows neerzetten voor de buurt, zodat familie en vrienden kunnen genieten van het prachtige, kleurige vuurwerk!

Wilt u ons daarbij een handje helpen?

Dank, de Vuurwerkliefhebbers

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei