Volledig scherm
De flat in Ede waar het mosterdgas werd gevonden. Foto: DG

Toestemming ruimen mosterdgas Ede duurde uren

EDE - Het team dat vorig jaar oktober onder meer enkele deciliters mosterdgas uit een flat in Ede moest halen, heeft 2,5 uur gewacht op de komst van een rechter-commissaris die het startsein moest geven.

Dat blijkt uit de evaluatie van het incident op vrijdag 20 oktober in Ede door de Inspectie Veiligheid en Justitie, die dinsdag is verschenen.

Potten
Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) haalde op vrijdag 18 oktober 7 potten met gevaarlijke stoffen, waaronder enkele strijdgassen, uit de kelderbox van een kort daarvoor overleden inwoner. Later bleek dat hij ze zelf had samengesteld.

De bewoners konden de volgende ochtend terug naar hun huis. In het rapport staat dat het eigenlijk de bedoeling was om het gebouw om 23.00 uur alweer vrij te geven.

Geëvacueerd
De flat werd die vrijdagavond vanaf 18.00 uur geëvacueerd. Toen om 19.30 uur de bewoners waren vertrokken, liep de operatie echter enkele uren vertraging op.

Persoonlijk
Het LTFO stond klaar de kelderbox in de te gaan, toen volgens het rapport bleek dat de rechter-commissaris persoonlijk aanwezig wilde zijn. De toestemming van de rechter-commissaris was nodig omdat het team opereert onder gezag van het Openbaar Ministerie.

Tijdstip
Het duurde volgens het rapport tot 21.52 voor de rechter-commissaris was gearriveerd en de actie kon beginnen. De rechtbank Gelderland zegt dat de rechter-commissaris op vordering van de Officier van Justitie naar Ede kwam. Volgens een woordvoerder is er geen verband tussen het tijdstip van arriveren en het al dan niet thuis slapen van flatbewoners.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei