Twee maal anderhalf miljoen euro voor Wageningse wetenschappers

WAGENINGEN - Microbioloog Thijs Ettema en plantenfysioloog Christa Testerink ontvangen ieder 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ze zijn beiden verbonden aan de Wageningen Universiteit.

Christa Testerink.
Volledig scherm
Christa Testerink. © Wageningen Universiteit

Het gaat om zogeheten Vici-beurzen. Het geld maakt het mogelijk de komende  vijf jaar te onderzoeken hoe complexe levensvormen zijn ontstaan uit primitievere cellen en hoe planten flexibel met stress omgaan. 

Coachen van jonge onderzoekers

Vici is een van de grootste wetenschappelijke premies van Nederland, bedoeld voor gearriveerde wetenschappers met originele onderzoeksideeën die ook jonge onderzoekers coachen.

Microbe sleutel naar complex leven

Thijs Ettema.
Volledig scherm
Thijs Ettema. © Wageningen Universiteit

Thijs Ettema is hoogleraar Microbiologie en richt zich met zijn onderzoeksgroep op het onderzoek ‘Onze microbiële voorouders in beeld’. 

Hij probeert een antwoord te geven op de vraag hoe complex leven op aarde tot stand is gekomen. Simpele eencellige micro-organismen zijn de voorlopers van al het complexe leven op aarde, zoals planten, dieren en de mens.

Recent onderzoek heeft de microbe Asgard archaea aangewezen als naaste verwant van complexe cellulaire levensvormen. Die microbe gaat Ettema bestuderen.

Planten met stress

Het onderzoeksproject ‘Flexibel onder stress’ van de Wageningse hoogleraar Plantenfysiologie, prof. dr. Christa Testerink, gaat over de groei en ontwikkeling van planten. Deze wordt geremd als er te weinig water of alleen zout water beschikbaar is. Planten lossen dit probleem op door plaatselijk wortelgroei te stimuleren en het moment van bloei aan te passen. Met haar groep onderzoekt Christa Testerink hoe planten zo flexibel kunnen zijn en daarmee hun stress kunnen hanteren.

242 verzoeken

De Vici-financiering is een van de drie financieringsvormen van de zogeheten Vernieuwingsimpuls. De andere twee zijn Veni voor jonge onderzoekers en Vidi voor ervaren postdocs. De twee Wageningse toekenningen horen bij een landelijk totaal van 32, (18 voor een vrouw, 14 voor een man). Er waren 242 verzoeken voor financiering van een onderzoeksproject. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei