Volledig scherm
© Thinkstock

Twee winnaars Groot Wagenings Dictee

WAGENINGEN - Met elk 12 fouten zijn Ton van den Born en Reynout Hana woensdagavond gelijk geëindigd als winnaars van het vijfde Groot Wagenings Dictee

Derde werd Tanja Ledoux met 13 fouten. Gemiddeld maakten de 140 deelnemers 31 fouten in 10 zinnen.

Prinses

De tekst (hieronder afgebeeld) is geschreven door prinses Laurentien en werd voorgelezen door Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66).  

10.000 euro

De opbrengst van 10.000 euro gaat naar de bestrijding van laaggeletterdheid. Alle deelnemers speelden in teamverband. Van de 22 teams wond de WUR met gemiddeld 18 fouten. Het Schip van Blaauw was tweede met 22 fout gevolgd door het (Digi)Taalhuis Wageningen met 22,4 fout per persoon. 

Groot Wagenings Dictee

Semi-intellectuele slimmeriken die in geprivilegieerde situaties zijn grootgebracht, denken dat ze in allerijl limericks, distichons, elegieën en linguïstische anekdotes uit hun mouw kunnen schudden, en in alle contreien van het Koninkrijk der Nederlanden gaan vooraanstaande medeburgers ervan uit dat taal voor iedereen appeltje-eitje is.

Zo’n deplorabele ivorentorenhouding doet de kwintessens van een maatschappijbrede problematiek teniet.

Het is impardonnabel dat deze asymmetrische visie op de werkelijkheid niet vaker langskomt in het achtuurjournaal terwijl we worden doodgegooid met shockerende beelden over het Midden-Oosten en de derdewereldlanden.

Deze lacune in onze informatievoorziening is niet bevorderlijk voor onze affiniteit met laaggeletterdheid, in mijn ogen de belangrijkste randvoorwaarde van onze participatiemaatschappij.

Goedgeïnformeerde en empathische mensen bagatelliseren een thema niet dat zo nabij ons eigen bestaan ligt.

Zij labelen mensen die huiveren van taalkundige tierelantijnen niet als dommeriken en naïevelingen.

Het halsstarrig en consequent negeren van deze heikele tweedeling heeft nochtans desastreuze consequenties en leidt soms tot kafkaëske taferelen.

Zo is een lucullusmaal geenszins rechttoe rechtaan als een omhooggevallen gepiercete en getatoeëerde ober tijdens een amoureus dinertje zelfingenomen vraagt: “Prefereert u de exquise focaccia met gekonfijte foie gras, gazpacho of gekaramelliseerde pannenkoeken?

Houdt u meer van crustaceeën met guacamole, coq au vin of bouillabaisse?”

Zo’n hautaine wat-maak-je-me-noublik kan ertoe leiden dat iemand toch maar voor een kant-en-klaarmaaltijd uit zijn vriezer kiest. Dit onacceptabele en bête koeioneren maakt mensen sacherijnig.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei