Volledig scherm
De Veenendaalse stadsakker. © Herman Stöver

Twintig oogsten op de teller voor Veenendaalse stadsakker

VEENENDAAL - Minima die ongezond eten? Niet als het aan de Veenendaalse stadsakker ligt. Die leverde vorig week al zijn twintigste oogst aan verse groente en fruit voor de Veenendaalse voedselbank.

Het is een proef. En al te hoge verwachtingen hadden ze niet in hun eerste jaar. Maar de Veenendaalse stadsakker haalde afgelopen week alweer voor de twintigste keer een oogst van het veld langs de Rondweg-Oost. Verse groente en fruit die elke week belanden in de pakketten van zo'n 180 gezinnen die door de Veenendaalse voedselbank worden geholpen.

Volledig scherm
De Veenendaalse stadsakker. © Herman Stöver

Niet verwacht
,,We hadden niet verwacht dat het zo goed zou lopen’’, vertelt Kees Huibers, voorzitter van de Veenendaalse voedselbank en een van de initiatiefnemers van de stadsakker. ,,We hadden wel het weer mee dit jaar en je merkt ook dat het nu wat minder wordt, maar we hebben heel veel gezinnen vers voedsel kunnen geven.’’ Het initiatief voor de stadsakker, die door vrijwilligers wordt gerund, was juist bedoeld om de soms wat eenzijdige pakketten van de voedselbank te verbeteren met groente en fruit rechtstreeks van het land.

Winter
Het gaat om een proef van minimaal drie jaar, de grond is beschikbaar gesteld door de gemeente. Ook in de winter gaat het werk zo veel mogelijk door, al komen er alleen wat wintervaste groente van het veld. De afgelopen weken werd voor het eerst knolvenkel en roodlof van het veld gehaald, werd de mais geoogst en aarbeienbedden aangelegd. Het verse voedsel was vooral in de zomer een welkome aanvulling. In die periode komen bij de voedselbank vaak minder goederen binnen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei