Volledig scherm
Gedeputeerde Jacqueline Verbeek (VVD). © Desirée Schippers

Utrechtse gedeputeerde Verbeek stapt op na debacle Uithoflijn

VVD-gedeputeerde Jacqueline Verbeek stapt op vanwege het debacle met de Uithoflijn. Dat heeft zij vanavond in een brief aan Provinciale Staten laten weten. 

De gedeputeerde lag de afgelopen weken onder vuur vanwege een ongemeen kritisch rapport over de Uithoflijn waarin er harde noten zijn gekraakt over de provinciale organisatie en de aansturing van het project Uithoflijn. ,,De uitkomst van het rapport geeft mij aanleiding om als bestuurder mijn verantwoordelijkheid te nemen”, zo schrijft ze in de brief. 

Het geheime rapport over de Uithoflijn werd vorige week op verzoek van de Utrechtse gemeenteraad alsnog openbaar gemaakt. Zowel de VVD in de provincie als in de gemeenteraad hebben geprobeerd openbaarmaking tegen te houden. 

Verklaring

Onlangs werd bekend dat er voor de aanleg van de Uithoflijn 84 miljoen euro extra nodig is. De provincie Utrecht draagt 59 miljoen euro bij en de gemeente 25 miljoen. Gisteren vroeg Verbeek om nog eens ruim 13 miljoen euro extra voor de UIthoflijn om toekomstige tegenvallers op te vangen en nieuwe vertraging van het project te voorkomen.

Verbeek was drie jaar gedeputeerde, daarvoor was ze onder meer wethouder in Zeist. Verbeek zelf en ook haar woordvoerders wilden de summiere schriftelijke verklaring die ze gaf over haar aftreden vanavond niet verder toelichten. De vraag waarom ze juist vandaag opstapt, nadat de kritische kanttekeningen in het rapport al een week openbaar zijn, blijft dus vooralsnog onbeantwoord.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei