Volledig scherm
Burgemeester Cees van der Knaap. © Herman Stover

Van der Knaap: Ede moet stoppen met term buitengebied

EDE - Ede moest stoppen met de term 'buitengebied'. Dat wil burgemeester Cees van der Knaap van de gemeente Ede. Hij schrijft dat in zijn 'verkenning 2030', een afscheidscadeau aan de Edese gemeenteraad waarin hij de toekomst van Ede verkent. 

De term buitengebied zou niet alleen de verbinding tussen stad en land in de weg zitten, volgens Van der Knaap bestaat er ook niet iets zoals 'het buitengebied'. Alle dorpen hebben hun eigen dynamiek, schrijft de burgemeester die per 1 september afscheid neemt. Bovendien, zo meent hij, was Ede tot nog niet heel lang geleden een van die dorpen. Van der Knaap introduceert in zijn verkenning de term 'landelijk gebied'. De afzonderlijke dorpen moeten gewoon bij hun naam genoemd worden. 

Eigen kring

De verbinding tussen dat landelijk gebied en de stad Ede blijft wel belangrijk, meent Van der Knaap. In zijn verkenning signaleert hij dat in de stad Ede, maar zeker ook in de dorpen, sommige gemeenschappen zich in toenemende mate terugtrekken in eigen kring. 

Van der Knaap schrijft dat hij hoopt dat de inwoners van Ede elkaar blijven zien en horen. ,,We moeten hier de ogen niet voor sluiten. Het is niet erg dingen met gelijkgestemden te doen, maar het is wel erg  als daarbij de deuren en de harten voor anderen dicht gaan.’’

De Vallei