Van jerrycans naar zandhagedissen in bos Bennekom

VIDEOBENNEKOM - Het vroegere mobilisatiecomplex aan de Fransekampweg in Bennekom. Vroeger mocht je er niet in omdat er legerspullen lagen opgeslagen. En nu nog steeds niet, omdat de natuur zich er vrijelijk moet kunnen ontwikkelen. 

Het hek dat toegang biedt tot het voormalige mobilisatiecomplex is nog steeds vrijwel elke dag hermetisch op slot. Alleen op één zaterdag in de maand zijn er vrijwilligers van A Rocha bezig, om te voorkomen dat de open plek dicht groeit met bos.

 Jerrycans

Her en der op het terrein stonden grote hoeveelheden gevulde jerrycans, te wachten op het moment dat nooit kwam: de Rus bleef thuis en de inhoud van de lekkende jerrycans lekte langzaam weg in de Bennekomse bosbodem.

In 1989 werd het mobilisatiecomplex verlaten en werd het terrein ingrijpend gesaneerd. Bunkers en asfalt verdwenen, twee bluspoeltjes zijn gehandhaafd en dienen nu als drinkplaats voor dieren. Sinds een paar jaar is de gemeente Ede eigenaar. 

John Smits is voorzitter van A Rocha Bennekom: ,,De gemeente vindt het fijn dat wij hier met vrijwilligers aan de slag zijn gegaan. We zetten ons met hoofd, handen en hart in voor de lokale gemeenschap. Als we niks zouden doen is deze herkenbare open plek in een paar jaar tijd verdwenen en wordt het een naamloos deel van het grote Bennekomse bos. Ook mooi, maar deze open plek zorgt nu voor heel veel diversiteit en dynamiek. Op veel plekken is de natuur uit ons leven geslopen, hier brengen we dat terug.’’

Schepping

A Rocha is een internationaal opererende organisatie, geworteld in de kerken van de PKN: ,,Behoud van de Schepping is voor ons een belangrijke inspiratiebron’’, zegt Piet Ribberink. ,,Maar iedereen, met welke motivatie ook, is welkom om mee te komen helpen.’’

Er groeien bijzondere planten als de bosaardbei, de zandhagedis kronkelt over het terrein en ook zijn er liefst 75 soorten paddenstoelen te vinden. Reeën en andere dieren wagen zich ook op het terrein. Smits: ,,Dieren vinden het heel prettig als er bijna nooit mensen zijn. Dat maakt deze plek mede zo bijzonder. En vandaar dat het hek, net zoals vroeger in de militaire tijden, vaak op slot zit.’’

Volledig scherm
Vrijwilligers maken van terrein voormalig mobilisatiecomplex aan Fransekampweg weer natuurgebied. © Herman Stöver
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dit pluimveebedrijf in Lunteren kwam de fipronylcrisis te boven, en krijgt nu complimenten van minister Schouten
    PREMIUM
    VIDEO

    Dit pluimveebe­drijf in Lunteren kwam de fipronyl­cri­sis te boven, en krijgt nu complimen­ten van minister Schouten

    LUNTEREN - Vol overtuiging begonnen Jantine en Martijn van Veldhuizen tien jaar geleden een biologische pluimveehouderij aan de Vitterweg in Lunteren, in de boerderij van zijn grootouders. Dat ging jaren goed, tot in 2017 de fipronylcrisis ook hun bedrijf teisterde. Alle kippen werden geruimd, de kosten waren voor hen. Minister Carola Schouten bezocht maandagmiddag toevallig juist hun bedrijf tijdens haar bezoek aan Food Valley. En loofde hun doorzettingsvermogen.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei