Een conceptplan voor de Veerhaven bij Ochten
Volledig scherm
Een conceptplan voor de Veerhaven bij Ochten © Neder-Betuwe

Veel extra huiswerk voor plan Veerhaven Ochten

Ochten - De ambitieuze plannen voor zowel meer recreatie als meer natuur rond de oude Veerhaven in Ochten zijn allemaal nog mogelijk. Maar de onafhankelijke commissie voor de milieueffectrapportage (mer) raadt de provincie Gelderland en gemeente Neder-Betuwe aan om alles heel zorgvuldig te onderzoeken.

De provincie Gelderland had de commissie gevraagd te adviseren over de benodigde inhoud van het milieueffectrapport, dit om procedurele fouten te voorkomen en vertragingen in het verdere juridische proces. 

In dit stadium sluit de mer-commissie nog geen enkele ontwikkeling uit. Maar de commissie heeft een flinke hoeveelheid aan te onderzoeken kwesties aangeraden: kortom, heel veel extra huiswerk.

Dijkversterking is uitgangspunt

Dat Waterschap Rivierenland de dijkversterking als uitgangspunt hanteert is vanzelfsprekend, zeker in Ochten sinds het dorp in 1995 te maken had met een bijna-overstroming door de toen wankelende Waaldijk. Lastiger lijkt het om de natuur- en recreatieve belangen met elkaar in overeenstemming te brengen. De natuurwaarden zijn momenteel vrij gering, maar dat moet anders worden omdat de Veerhaven in het Natura 2000-gebied Rijntakken ligt. Er moet niet alleen gekeken worden naar de effecten van de recreatie op de natuur als alles er eenmaal staat, maar ook naar de gevolgen van de werkzaamheden. De commissie waarschuwt wel dat er zoveel natuurbelangen worden genoemd dat ze elkaar ook in de weg kunnen zitten. Ook naar de ambities voor de natuur moet dus kritisch gekeken worden.

Beachvolleybal en ijsbaan? 

In de plannen staat dat er een smalle of brede rivierstrang komt, een leefgebied voor overwinterende ganzen en betere recreatieve voorzieningen. De kosten zijn becijferd op 4,1 miljoen euro, de provincie betaalt het leeuwendeel. Het is de bedoeling dat er een verhoogd gebied in de uiterwaarden komt. Daarop is dan ruimte voor  bankjes, een uitkijktoren en twee sportterreinen: met doelen en een beachvolleybalterrein dat in de winter onder water gezet kan worden voor een ijsbaan. Er komt ook een informatiecentrum over de militaire historie, toerisme en de strijd tegen het rivierwater. En vanuit de Veerhaven moet een pontje gaan varen naar Druten.

De commissie voor de mer raadt aan om ook te onderzoeken of zo'n verhoogd terrein misschien beter niet in de uiterwaarden maar aan de landzijde van de dijk kan komen. De recente stikstofuitspraak zou gevolgen kunnen hebben voor de Veerhaven, denkt de commissie mer. Hoe gering de toename van stikstof is, ook daar moet een oplossing voor gevonden worden.

De oude veerhaven bij Ochten (achtergrond).
Volledig scherm
De oude veerhaven bij Ochten (achtergrond). © Google Streetview
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei