Wethouder Johan Weijland (l) bekijkt de plannen voor de kazerneterreinen in Ede.
Volledig scherm
Wethouder Johan Weijland (l) bekijkt de plannen voor de kazerneterreinen in Ede. © Vincent Lengkeek

Veel vraagtekens bij World Art Center op kazerneterreinen in Ede

EDE - De plannen voor een World Art Center op de Edese kazerneterreinen zijn donderdagavond niet met gejuich ontvangen. Een meerderheid van de Edese gemeenteraad heeft op zijn minst grote vraagtekens bij het voorstel.

Het museum zou Ede cultureel op de kaart moeten zetten en er zouden jaarlijks tienduizenden bezoekers op af moeten komen. 

Stanley Bremer

De politiek ziet nog veel risico's bij de komst van het World Art Center. Die zijn deels van financiële aard, maar ook de betrokkenheid van Stanley Bremer bij het ontwikkelen en exploiteren van het museum zorgt voor gefronste wenkbrauwen.

Edese politici vragen zich af of het verstandig is om met met Bremer in zee te gaan. Zelfs de VVD, de warmste voorstander van de komst van het World Art Center, heeft twijfels. ,,Het geeft mij een ongemakkelijk gevoel’’, zei Stef van der Klok. Hij stelde voor om als raad kaders te stellen, zodat de grenzen tussen cultureel en commercieel handelen goed zijn vastgelegd. Dit laatste was een van de grote kritiekpunten in een Rotterdams rapport over het functioneren van Bremer.

Niet belazerd

Wethouder Johan Weijland wees de kritiek op de rol van Stanley Bremer van de hand. ,,Hij heeft de boel niet belazerd. Hij heeft niet gestolen en niet in de gevangenis gezeten. Ik vind het jammer dat ik het nu over dit soort onverkwikkelijke zaken moet hebben.’’

Bremer was directeur van het Wereldmuseum in Rotterdam. Na een onderzoek naar zijn handelen dat gemaakt werd in opdracht van de gemeente Rotterdam, verscheen een vernietigend rapport. Het museum draaide verlies, bezoekersaantallen namen af en kunstwerken waren volgens de onderzoeker slechts decorstukken voor recepties en bovendien slecht geconserveerd. Toen de Rotterdamse Rekenkamer daar in 2015 nog een rapport achter aan vervaardigde, was het einde oefening voor Bremer als directeur. Tot vorig jaar bleef hij wel verbonden aan het museum. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei