Volledig scherm
Wageningers voerden bij het stadhuis actie met hesjes: Campusroute nee. © DG/Eric Wijnacker

Veel vragen en boosheid om nieuwe Campusroute Wageningen

WAGENINGEN - Heel veel vragen, boosheid en een niet aflatende ijver om de provinciale plannen voor de Campusroute alsnog aan te passen. Die elementen streden woensdag om voorrang tijdens een inloopavond in het Wageningse stadhuis.

Tussen veel inwoners van de Wageningse wijk Noordwest en de provincie lijkt het niet meer goed te komen, nu de provincie een inpassingsplan voorbereidt om een nieuwe weg aan te leggen om de Wageningen Campus heen. 

Die langs de oostrand van Noordwest aan gaat sluiten op de Nijenoord Allee.

Campina

Quote

Toen Campina wilde komen heeft Wageningen zelf gevraagd om betere bereikbaar­heid

Conny Bieze, gedeputeerde

Sommige wijkbewoners stapten woensdagavond wat mismoedig weg. ,,Het is toch allemaal allang beslist’’, kreeg de ook aanwezige gedeputeerde Conny Bieze van bezoekers te horen.  Maar Bieze en haar ambtenaren verzekerden dat er wel degelijk geluisterd wordt en gekeken naar de stapels zienswijzen die ongetwijfeld ingediend gaan worden. 

Ze zei ook dat er al zeven jaar gestudeerd wordt op de bereikbaarheid van Wageningen en dat alle onderzoeken bevestigen dat er een groeiend probleem is.

Bieze: ,,Dat heeft Wageningen zelf nadrukkelijk aangegeven. Toen Friesland Campina naar Wageningen wilde komen, is toenmalig D66-wethouder Michiel Uitdehaag met de wens van Campina naar ons gekomen om te pleiten voor betere bereikbaarheid. Dat was een voorwaarde en is beloofd. Het bereikbaarheidsprobleem is overigens groter dan alleen de toegang tot de Campus.’’

Tunnels

De nu gekozen Campusroute (15 miljoen euro)  is een van de goedkoopste oplossingen. Duurdere alternatieven (zoals een tunnel onder het Dassenbos, een verdiepte aanleg van de Nijenoordallee bij de Bornsesteeg, de Ruggengraat 2.1 over de Campus of een algehele rondweg) werden aan de kant geschoven omdat die tot 25 miljoen euro duurder uit zouden vallen. 

Een pleidooi van een inwoonster van Noordwest om ook een maatschappelijke kosten baten analyse op te stellen en mee te wegen, over wat de nadelen zijn voor de inwoners, werd door de  provincie woensdagavond welwillend ontvangen. Dat moet ook mee gaan tellen bij de tracékeuze. En dus niet alleen de financiën en milieueffecten.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei